Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busstur på villovägar

/
  • Saknas i tidtabellen. Den som ska åka mellan Sandviken och Valbo och vill veta hur bussen går måste ha en tidtabell över Gävles stadstrafik. Linjen finns inte med i busslistan varken för Sandviken eller Gästrikland.

Den som ska åka mellan Sandviken och Valbo och vill veta hur bussen går måste ha en tidtabell över Gävles stadstrafik.
Linjen finns inte med i busslistan varken för Sandviken eller Gästrikland.
Det här har fått busschaufförer att reagera, men enligt X-trafik är det inget misstag.
– Så har det alltid sett ut, säger Lars Björling, marknads- och informationsansvarig på bussbolaget.

Annons

På söndag träder de nya tidtabellerna för busstrafiken i kraft. Då börjar även nya linje 91 att gå mellan Valbo, Forsbacka och Sandviken.

– Det märkliga är att det bara är i busslistan för stadstrafiken i Gävle som man hittar linjen, menar en busschaufför som Arbetarbladet varit i kontakt med.

Men enligt X-trafik är något man gjort medvetet.

Tidigare gick linje 1 hela vägen mellan Bomhus i Gävle och Sandviken, via Valbo och Forsbacka. Nu delas turen upp så att 1:an går mellan Bomhus och Valbo och 91:an mellan Valbo och Sandviken. De kortare sträckorna innebar mindre risk för förseningar.

– Många kliver på och av i Valbo för att åka mot Sandviken, därför tror vi mycket på 91:an, säger Lars Björling.

Eftersom 1:an funnits med i busslistan för Gävles stadstrafik, menar han att det är naturligt att även 91:an nu ska stå där.

– Så har det alltid varit.

– Eftersom fler och fler kollar busslistan via nätet eller telefon är det av mindre betydelse. 1:an har alltid funnits bara i Gävles tabell och ingen har klagat tidigare.

När Arbetarbladet kollar busslistorna bakåt i tiden visar det sig dock att 2007–2008 fanns 1:ans linje både i Gävles och Gästriklands tidtabeller.

Lasse Röst, planerare för busstrafiken i länet, förklarar 91:ans plats i Gävle stadstrafiks busslista med att den ska gå olika tider på sommaren och vintern.

– Gästrikland och Sandviken har helårstabeller. Det är bara Gävle som har en tabell för sommaren och en för vintern. Därför passar 91:an bäst där.

– I det här fallet var inte vintertrafiken klar när vi tryckte tabellerna.

– Det är inte så troligt. Tabellen blir väldigt svårläst på det sättet.

Mer läsning

Annons