Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksdöden hett diskussionsämne bland Sandvikenborna: "Tråkigt att centrum är dött på helgerna"

/
  • Ghelane Tazi som bor i Norrsätra och Gunilla Green som bor i Storvik tror att bättre parkeringsmöjligheter och längre öppethållande på helgerna skulle få mer fart på Sandvikens centrum.

Fyra butiker i Sandvikens centrum har på kort tid aviserat att de stänger igen. De ytterligare tomrum som nu uppkommer på stan engagerar Sandvikenborna. Inte minst i sociala medier.

Annons

I Facebook-gruppen "Du vet att du är från Sandviken om... ", men också på privatpersoners delningar av Arbetarbladets artiklar om att Trivsamt nu lägger ner och att Gallerian är såld går diskussionen het om hur handeln i Sandvikens centrum kan räddas.

LÄS OCKSÅ: Butiken Trivsamt i Sandviken slår igen - en av flera aktörer som begärt skadestånd från kommunen

Någon vill ha tillbaka Åhléns och flera efterlyser en central livsmedelsbutik. Något som centrumutvecklaren Christina Blomberg också sagt är på gång, även om inget avtal skrivits under än.

En person föreslår att de gamla banklokalerna på Hyttgatan skulle kunna bli saluhall.

LÄS OCKSÅ: Skadestånd utreds – nu skyndar Sandviken på centrumförnyelsen

Men även frågan om parkeringsmöjlighet kommer upp i diskussionen Sandvikenbor emellan.

– Före Hyttgatan stängde för biltrafik var det mer fart, konstaterar Gunilla Green som flanerar med kollegan och vännen Gheslane Tazi på stan.

– Det är lite tråkigt att det är dött på helgerna. Då blir det inte så attraktivt. I Gävle är det ju öppet längre lördag och även söndag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Gallerian såld - kan ge handeln nytt hopp

På Facebook höjs även röster som påpekar att det är Sandvikenbornas eget ansvar att se till att handla mer på hemmaplan.

"Tänk att det aldrig är någon som skriver här som 'erkänner' att de handlar i Valbo? Själv handlar jag 95 procent av maten till hushållet på Ica Maxi / .../ Sen tycker jag givetvis att det är synd att butiker stänger i centrum, men inte tillräckligt synd då tydligen för att jag skall ändra mitt beteende", skriver en.

Det kommer också fram en hel del kritik mot centrumutvecklaren Christina Blomberg och ifrågasättande om vad hon har åstadkommit under det dryga år hon varit anställd för att utveckla handeln i centrala Sandviken.

"Ett 'nött' ämne som givetvis kan och ska ältas. Ingen får vara så naiv att tro att någon kan komma hit och vifta med trollspröt så blir allt perfekt över en natt. Det har säkert inte kommunledningen räknat med. Konsultens jobb blir inte lättare av att 'vi' hånar henne", skriver en annan Sandvikenbo.

Kommunens näringslivschef Elisabeth Hansson förvarar också centrumutvecklarens arbete och menar att det krävs tålamod för att kunna se ett resultat.

– Hon jobbar mer långsiktigt med fastighetsägarna. Vi satsar ju på det här för att vi vill att det ska få effekt, men det måste få ta lite tid, har hon i en tidigare artikel sagt till Arbetarbladet.

LÄS OCKSÅ: Uppdraget: Ett trivsammare Sandviken som lockar fler att handla

Mer läsning

Annons