Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor kräver möte med ledningen

Utvecklingsgruppen i Österfärnebo protesterar mot planerna på att stänga ortens hälsocentral.

Tanken är att patienterna i stället ska vända sig till hälsocentralen i Hedesunda.

– Det är två mil dit och Österfärnebo sträcker sig minst två mil norrut. De som bor längst bort får det svårt eftersom kollektivtrafiken är så begränsad, säger Maud Norell i utvecklingsgruppen.

Annons

Arbetarbladet berättade för en knapp månad sedan att hälsocentralerna i Österfärnebo och Hedesunda kan slås ihop, en förändring som sannolikt får till följd att Färnebo hälsocentral stängs.

Bakgrunden är det fria hälsovalet som kräver att vårdgivarna svara upp mot vissa mått när det gäller till exempel läkarbemanningen. De kraven klarar varken Färnebo eller Hedesunda i dag.

Men den förklaringen är en klen tröst för äldre människor som behöver besöka hälsocentralen ofta och som är i behov av kollektivtrafik eller färdtjänst.

”Det var väl inte meningen att vårdvalet skulle försämra service n ? För friska vuxna är det kanske ok men för de äldre och sjuka som måste göra provtagningar ofta är detta en katastrof”, skriver utvecklingsgruppen i ett brev till landstingsstyrelsen.

Representanter för gruppen är inbjudna till en träff med bland andra Lotta Söderberg, enhetschefen för Färnebo hälsocentral, och Berit Fredricsson, primärvårdschef.

Men Maud Norell tycker inte att det räcker.

– Vi kräver ett offentligt möte med landstingsledningen om det här och att få en konsekvensbeskrivning, säger hon.

Utvecklingsgruppen vill bland annat undersöka möjligheten att ha viss vård kvar i Österfärnebo, till exempel en distriktssköterska.

– Ett annat alternativ är kanske att det blir Hedesunda hälsocentral som får flytta på sig i stället, säger Maud Norell.

Enligt Lotta Söderberg finns det i hälsovalet inga extra pengar för utbud på två ställen.

– Den ersättningen man får är den som följer med patienterna som listar sig vid hälsocentralen, säger hon. Eva Carlsdotter

Mer läsning

Annons