Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygglärare avsäger sig ansvar för olyckor

Lärarna på gymnasieskolans byggprogram avsäger sig ansvaret för elevernas säkerhet inför skolstarten på onsdag.
Enligt lärarna har skolledningen tagit in fler elever än vad lokalerna är anpassade för.
Rektorn Carl Carlsson tillbakavisar den uppgiften.

Annons

Byggprogrammet har under de senaste åren tillhört gymnasiets allra populäraste utbildningar. Antalet platser har därför successivt utökats till nuvarande 18.

Inför skolstarten nästa vecka har dessutom skolledningen beslutat att ta in en extra elev utöver grundorganisationen.

Totalt blir det alltså i år 19 elever som börjar i ettan.

– Det beror på att vi har ett enormt söktryck och väldigt studiemotiverade elever som vill gå den här utbildningen, säger rektorn Carl Carlsson.

Plats för 16 elever

Men bygglärarna känner sig överkörda och hävdar att lokalerna bara är anpassade för 16 elever. De menar att det inte har skett några utökningar och förbättringar sedan skolan satte den gränsen för ett antal år sedan.

I en skrivelse till intagningsnämnden meddelar de fyra bygglärarna att de inte längre är beredda att ta på sig ansvaret för elevernas säkerhet.

”Det innebär att vi överlåter ansvaret på skolledningen”,

skriver de fyra bygglärarna.

Arbetarbladet pratade i går med Kjell Olsson, en av lärarna. Men han ville inte kommentera skrivelsen och de praktiska konsekvenserna av att lärarna vägrar ta ansvar för elevsäkerheten.

– Eftersom vi ännu inte hunnit ha något samtal med rektorn om den frågan vore det fel av oss att gå ut och föra diskussionen offentligt, säger han.

Svårare få praktikplats?

Av lärarnas skrivelse framgår att de även befarar att kvaliteten sjunker med en, som de betraktar det, överintagning av elever. Dessutom varnar de för att antalet praktikplatser inte räcker till.

”Vi, skolan och byggbranschen har alla varit överens om att elevantalet på byggprogrammet ska vara lika stort oavsett konjunktur. Det är redan nu svårt att få praktikplatser till alla elever trots högkonjunktur”

, skriver bygglärarna.

Carl Carlsson ser dock inget bekymmer inför skolstarten på onsdag.

Han säger att det inte finns någon lokalmässig gräns på just 16 elever och påpekar att skolan sedan flera år tillbaka har tagit in 18 nya elever varje läsår.

– Jag bedömer inte att säkerheten sätts ur spel bara för att vi i år tar in 19 elever.

Mer läsning

Annons