Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byns coolaste Epa snart färdig

/
  • Bygger en epatraktor. Varje tisdag och torsdag kommer cirka 30 ungdomar till mekarkvällarna som hålls i Kumlins bilverkstad i Österfärnebo. Andreas Olsson kapar taket på sin Volvo 240 från -82. Skrotbilen ska förvandlas till en Epa och då behöver taket flyttas fram.
  • SÄTTER I KABLAR. Henrik Ericsson och Robin Sandström, båda 15 år, ska ägna mekarkvällen åt att sätta dit kablar i en blivande folkracebil. Inuti är bilen helt urplockad. ”Men vi får nog ordning på den på ett par–tre månader”, tror killarna.
  • KAPAR TAKET. Andreas Olsson kapar taket på sin Volvo 240 från -82. Skrotbilen ska förvandlas till en Epa och då behöver taket flyttas fram. Flaket ska Andreas och kompisen Tobias Elfving fixa till genom att kapa ur en låda i bakluckan.
  • RULLAR IN. Gustafs Toyota Camry från -88 har precis rullats in genom stora dubbeldörrarna till verkstadshallen.
  • DEL TILL LYSET. 15-åriga Gustaf Åstedt kapar till en del till baklyset till sin Toyota Camry från -88. Gustaf kör folkrace och bilen ska göras om till just en folkracebil.
  • HÄNGER I GARAGET. 14-åriga Linda Skoglund har följt med Henrik Ericsson och Robin Sandström till mekarkvällen. Hon är en av få tjejer i lokalen, men hon skruvar inte något själv. ”Jag påpekar om killarna gör något fel”, ler hon.
  • KLUBBEN VÄXER. Tommy Mosell, ordförande för Team Färnebomekarnas, och Gunborg Skog kan glädjas över att klubben, efter några års nedgång i medlemsantalet, nu växer så det knakar.

Team Färnebomekarna i Österfärnebo växer så det knakar.

I år fyller föreningen tio år och antalet medlemmar är uppe i 100 personer, den yngsta 15 och den äldsta 95 år.

Varje tisdag och torsdag kommer ungefär 30 av dem, främst ungdomar, till mekarkvällarna som hålls i Kumlins bilverkstad för att meka och skruva – eller bara för att umgås.

Annons

Det är tisdagkväll och i Kumlin bilverkstads lokaler sjuder det av liv trots att det är efter stängningstid. Det luktar olja och svets. Tre skrotbilar står uppställda vid smörjgropen, redo att förvandlas till något annat.

Två av dem ska bli folkracebilar, riktiga fartvidunder. Men Andreas Olsson, 19 år, och Tobias Elfving, 17 år, tänker bygga om sin Volvo 240 från -82 till byns häftigaste Epa-traktor.

– Taket ska kapas och flyttas fram. Flaket ska vi fixa till genom att kapa ur en låda i bakluckan. Motorn ska strypas så den bara går i 30 och sen ska den naturligtvis lackas om, berättar Andreas och drar handen över den beiga, matta lacken.

”Skulle bara kika”

Han och Tobias är bland de nyaste i klubben, de började komma till mekarkvällarna för bara ett par månader sedan.

– Vi skulle bara hit och kika och så blev vi kvar. Det är trevlig stämning och så är det kul att pilla lite, säger de.

Team Färnebomekarna startade för tio år sedan som ett alternativ för ungdomar som inte vill spela fotboll eller hålla på med hästar, och för att uppmuntra intresset för teknik och mekanik. Mekarna ligger som en avdelning under Österfärnebo IF.

Efter några års nedgång i medlemsantalet, växer man nu kraftigt.

– Det handlar om så mycket mer än bara det tekniska. Den sociala biten är minst lika viktig. Vi har blivit lite som en ungdomsgård. Det är helt okej att bara komma hit och prata, man behöver inte skruva varje gång, säger Gunborg Skog, vars man Peter var med och drog igång verksamheten från början.

Hon och folkraceföraren Nina Ekbom, som tävlar för Årsunda, tittar på hur Henrik Ericsson och Robin Sandström, båda 15 år, sätter dit några kablar i en blivande folkracebil. Inuti är bilen helt urplockad.

– Men vi får nog ordning på den på ett par–tre månader, tror killarna.

Måste ha fyllt 15 år

Robin Sandström berättar att han har varit intresserad av bilar ända sedan han var liten. Roligast är det att meka med motorer, tycker han.

För att få börja meka hos Färnebomekarna måste man ha fyllt 15 år, av försäkringstekniska skäl. Vill man börja tidigare måste man ha en vuxen med sig.

Det är flest killar i lokalen. 14-åriga Linda Skoglund har följt med Henrik och Robin den här kvällen och står lite vid sidan om och tittar på när de gräver i motorhuven.

– Jag påpekar om de gör något fel, ler hon.

Många som lär sig meka hos Färnebomekarna väljer också att prova på någon motorsport.

– Klubben har fyra folkracebilar som medlemmarna får låna fritt för att antingen meka eller köra med, berättar Nina Ekbom, som varit med i sex år.

Den här kvällen skruvas det dock bara med egna bilar. De stora dubbeldörrarna in till verkstadshallen öppnas och 15-åriga Gustaf Åstedt får hjälp med att rulla in sin Toyota Camry från -88. Även den ska göras i ordning för folkracebanorna.

Tidigare under kvällen har han kapat till en del till baklyset med svetsen.

– Jag började med folkrace för inte så länge sedan, men jag har mekat längre. Jag bor tvärsöver gatan så jag är här ofta. Det är perfekt, berättar han.

Mer läsning

Annons