Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byskolorna kvar och ett stadshus att vara stolt över

/
  • SKAMFLÄCK RUSTAS. Stadshuset är en enligt många Sandvikenbor en skamfläck som de skäms över som invånare. Men nu ska huset rustas, lovar kommunen i det 33-punktsprogram med åtgärder som tagit fram som svar på medborgarnas åsikter efter visionsprocessen.
  • SKAMFLÄCK RUSTAS. Stadshuset är en enligt många Sandvikenbor en skamfläck som de skäms över som invånare. Men nu ska huset rustas, lovar kommunen i det 33-punktsprogram med åtgärder som tagit fram som svar på medborgarnas åsikter efter visionsprocessen.

Byskolorna kvar, bättre luft i bussarna och ett stadshus som invånarna slipper skämmas över.
Det blir tre konkreta resultat av de drygt 2 000 synpunkter som Sandvikenborna lämnade in under visionsprocessen.
De kommunala nämnderna och styrelserna har lyssnat på folket och redovisade i går en åtgärdslista med 33 punkter.

Annons

När Sandvikens kommun förberedde Vision 2025 genom att gå ut och fråga medborgarna vad som är viktigt för dem, var det överraskande många som tog chansen att lämna förslag och synpunkter.

Rösterna från 2 291 personer har samlats i en lila bok som utgör bilaga till den kortfattade visionen, som pressats ned till en A4-sida med nio meningar.

För att ge medborgarna som tyckt till en återkoppling gav kommunledningen nämnderna och de kommunägda bolagen i hemläxa att läsa den lila skriften och göra tre saker utifrån folkets vilja.

Resultatet redovisades vid en sammandragning i Stadshuset i går. Den 33 punkter långa listan innehåller en del upprepningar av gamla löften och saker som kommunen skulle ha varit tvingad att göra oavsett folkets röster men även en del nytt.

När det gäller den ständigt högaktuella frågan om byskolornas vara eller inte vara skriver nu politikerna i kunskapsnämnden fast sig ytterligare i partiernas tidigare vallöfte om att inte stänga byskolor.

"Vi tror att byskolorna är en förutsättning för att de mindre orterna ska vara kvar", skriver kunskapsnämnden och ger därmed bland andra signaturerna "kvinna, 54, Jäderfors" och "personal, Årsunda skola" i lila boken det besked de ville ha.

Krafttag mot utanförskap, våld mot kvinnor och rökning bland unga, lovar ifo-nämnden och pekar på en rad projekt som är på gång.

Mer empatisk personal så att Lex Sarah och Lax Maria-anmälningar undvik, är ett av äldreomsorgsnämndens svar på medborgarreaktionerna.

Tryggare Stadspark, är en av bygg- och miljönämndens åtgärder.

Många Sandvikenbor som tyckte till i samband visionsprocessen pekade ut Stadshuset som en skamfläck för stan. "Nedgånget", "Sveriges fulaste", "en katastrof" och "bedrövligt" var några av synpunkterna. Kommunstyrelsen har nu tagit till sig kritiken genom att avsätta pengar för rust med start redan i år. På samma sätt lovar kultur- och fritidsnämnden efter påtryckningar att renovera och förnya Parkbadet.

 

Mer läsning

Annons