Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camillas osannolika förvandling: från överviktig till kroppsbyggare

/
  • Camilla och pojkvännen Tobias fick i december en dotter – Milly.
  • 2012 bestämde sig Camilla att bli kroppsbyggare. Två år senare ­tävlade hon i en av Sveriges största bodyfitness­tävlingar.
  • För motivera sig själv fotade Camilla sig själv. Här syns resul­tatet.

Historien har berättats förr; den överviktiga personen som tar sig över det där metaforiska berget och blir hälsosam.
Camilla Knief gjorde precis det.
Sedan fortsatte hon klättra tills hon bestigit hela bergskedjan – och kom fram som kroppsbyggare på andra sidan.

Annons

NYHET: Premiär för Arbetarbladets app – här laddar du ner den

Det är den 10 december 2012. Den då 23–åriga Camilla Knief, från Sandviken, gör sig i ordning för att gå på fest och provar en klänning framför spegeln.

– Jag blev förbannad att jag låtit det gå så långt, säger hon samtidigt som det hörs ett dovt ljud från tv:n i vardagsrummet där hennes pojkvän ­Tobias sitter.

– Jag har väl egentligen varit överviktig hela mitt liv och vägde som mest 86 kilo, säger hon.

Enligt viktskalan BMI innebar detta att hon var överviktig, ett kilo från kategorin fetma grad ett och det var främst dålig kost som försatt henne i en ond spiral.

Men onda spiraler är till för att ta sig ur och där, framför spegeln, bestämde hon sig. I stället för att ta på sig festskorna snörade hon på sig löparskorna.

Ett rimligt mål för Camilla hade ­varit att gå ned ett par kilo men hon valde att sikta betydligt högre än så.

– Jag tog en bild på mig själv och sen bestämde jag att jag skulle bli kroppsbyggare och tävla i Luciapokalen om två år, säger hon.

Dagen efter den inledande löprundan lånade hon en mängd böcker om träningslära och satte sig ned för att göra upp en plan. Inledningsvis tränade hon tre gånger i veckan och ökade sedan träningsdosen successivt.

– Jag försökte se det som möten som jag inte fick missa. Efter ett tag gick det enklare och enklare vilket gjorde att det blev roligare och roligare.

Två år senare satt hon i bilen på väg ner till Göteborg för att tävla i en av Sveriges största tävlingar i Body­fitness, Luciapokalen.

– Då började jag tänka på vad jag lyckats med och hur hårt jag hade kämpat. Då kom tårarna, säger hon.

Väl framme i Göteborg räckte hennes ansträngningar till en tolfteplats.

– Jag är jättenöjd. De flesta har inte gjort samma snabba viktresa som jag, och det kändes jättehäftigt bara att ­vara med.

Många som ser bilder på män eller kvinnor, spraytannade och med svällande muskler ställer sig en enkel, kort fråga; ”Varför?”.

– Jag kan förstå att man tänker så. Men jag har alltid varit fascinerad av kroppsbygge och av träning. Bodyfitness är mer än en sport. Det är som en livsstil, säger hon.

Fanns det stunder då du tvivlade på att du skulle lyckas?

– Absolut. Många gånger tänkte jag att det här går ju inte, jag lägger ned. Men jag är så jävla envis så jag kämpade på.

De flesta människor som står inför en stor utmaning eller ska skapa sig en ny vardag behöver en stöttande familj och Camilla Knief är inget undantag.

– Tobias peppar mig hela tiden och det syns att han är stolt över mig. Mamma och pappa tycker nog att det är lite science fiction och pappa har nog tyckt att det är lite jobbigt att se mig bli mindre och mindre. Jag begär inte att de ska förstå allt, men de stöttar mig vilket är det viktigaste.

Dagens mediesamhälle och inte minst ungdomars liv på sociala medier har lett till att kravet på en vältränad kropp är större än någonsin.

Under sin uppväxt blev Camilla mobbad för att hon var överviktig. Det är lätt att tro att mobbningen någonstans påverkade henne till att ge sig ut på sin viktresa.

– Nej, mobbningen har inte påverkat mig. Jag tror att det hade varit helt fel motivation, man måste göra det för sig själv, säger hon.

Det är också lätt att tro att mobbningen skulle upphöra när hon nu lämnat övervikten bakom sig men när Camilla började lägga ut bilder på ­sociala ­medier, där folk kunde följa hennes träning, kom också hatet.

– Det är många som inte förstår och folk har både sagt och skickat meddelande till mig som inte varit så roliga. De har bland annat sagt att det är ett sjukligt beteende och att det ser äckligt ut. Man blir så klart ledsen eftersom de inte känner mig alls. Sen har vissa sagt att jag är dopad eller att jag bara gör det för att bli känd, vilket så klart känns otroligt tråkigt.

Hur hanterar du sådana kommen­tarer?

– Jag försöker att inte låta dem påverka mig. Jag är från en liten stad och när man någon ta plats kan det sticka i ögonen på folk. Folk har förutfattade meningar och tror att vi ser ut som på bilden året runt men det är bara precis innan tävling. Jag kan så klart äta en pizza någon gång ibland även jag. Men det är viktigt att komma ihåg att de flesta trots allt är positiva mot mig.

Så tjejer ska inte vara överviktiga, men inte heller för vältränade?

– Ungefär så. Jag är rätt säker att en man inte fått samma kommentarer. Ibland får sporten jag tävlar i orättvis kritik för att det är sexistiskt och så. Men det hörs bara när det är tjejer i bikini och inte män i små shorts. Där tycker jag ibland att media målar upp en felaktig bild av kroppsbyggning.

Vi går ut i vardagsrummet där pojkvännen Tobias sitter. I sitt knä håller han deras nyfödda dotter Milly.

– Hon är fem veckor gammal och nästan pinsamt lugn, säger Camilla.

Ditt liv har ändrats på mer än ett sätt sedan den där kvällen framför ­spegeln?

– Ja, det är verkligen två helt olika liv. De två största händelserna i mitt liv har skett otroligt snabbt.

Hur känns det att vara mamma då?

– Otroligt kul och häftigt. Sen är det klart att det var lite jobbigt att byta ut fitness–trosorna till mammatrosor, ­säger hon och skrattar.

Utmaningen att bli kroppsbyggare och tävla i Luciapokalen har hon redan klarat av och alla som någonsin varit småbarnsföräldrar vet att hon nu står inför en minst lika svår utmaning – att det här berget är minst lika högt som de hon passerat.

Hon sätter sig i soffan, tillsammans med Tobias och en stilla sovande Milly.

Någonting säger mig att just den här bergstoppen kommer att vara aningen lättare för Camilla att ta sig över.

Mer läsning

Annons