Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen bantar sig själv mer än organisationen

/
  • Mikael Reijer kom till Sandvikens kommun som projektspecialist på Sandvik. Han svåraste projekt just nu är av mer privat karaktär och går ut på att banta 30 kilo efter vadslagning med en kompis.

Efter ett halvår som förvaltningschef är Mikael Reijer på väg att skapa ordning och reda i Sandvikens kommuns omfattande fastighetsbestånd.

– Det blir tydligare styrning och lättare för invånarna att hitta rätt, säger den 35-årige dalapendlaren om den nya organisation som nu införs.

Själv har han blivit 16,5 kilo lättare under tiden som omstruktureringen pågått.

Annons

Med sin bakgrund som elektriker kan Mikael Reijer prata med hantverkarna på hantverkarnas språk ute på byggarbetsplatserna samtidigt som han är van att föra sig i de finare styrelserummen efter sina år på Sandvik och Rikspolisstyrelsen.

– Jag tror det är en styrka att kunna prata med folk på alla möjliga nivåer i organisationerna, säger han.

Uppdraget som Mikael Reijer fick när han i mars anställdes som förvaltningschef i Sandvikens kommun var att skapa ordning och reda i den tekniska organisationen och samtidigt sänka kostnaderna.

– Det lät jättespännande. Jag gillar att ta åt mig sådana uppdrag.

Nye chefens första intryck var att förvaltningen kännetecknades av mycket spring, stress, underbemanning, oklara gränser och ständiga brandkårsutryckningar.

– Det fanns inte tid att stanna upp och arbeta igenom ärendena ordentligt.

Den nya organisationen som nu införs i höst innebär att förvaltningen delas upp i tre tydliga ansvarsområden: Förvaltning, investeringar samt mark och exploatering. Den tekniska förvaltningen ska också bli bättre på att klargöra vad man förväntar sig av de kommunala bolagen som man köper tjänster av och optimera användningen av skattebetalarnas pengar genom att bland annat arbeta med strategiska underhållsplaner för de kommunägda fastigheterna.

– Det tar några år att införa, finslipa och trimma en ny organisation. Jag ser framför mig att jag själv sitter i den här rollen i fem-sju år, säger den hälsingefödde fyrabarnspappan som dagligen pendlar till bostaden i Gagnef.

Mikael Reijer gör ingen hemlighet av att han i framtiden siktar på ännu tyngre chefsjobb.

– Jag har stora ambitioner för mig själv och vill gärna bli vd i ett bolag eller, varför inte, kommundirektör. Det är kul att jobba i en kommun som Sandviken. Det är bra drag här och en positiv anda. Folk vill framåt och det händer mycket.

Sandvikens nye tekniske chef är i grunden elektriker. Via jobb som arbetsledare blev han kvalitetschef, projektledare och sedan teknisk regionchef på Rikspolisstyrelsen innan han headhuntades till Sandvik och ett uppdrag som gick ut på att bygga upp ett globalt projektkontor.

– Jag gillar att jobba med människor, förändra organisationer från grunden och få nya strukturer att fungera. Som chef vill jag få andra att känna sig viktiga.

Mikael Reijers allra svåraste projekt just nu är att gå ned 30 kilo i vikt. Hur uppdraget lyckas avrapporterar han på en hemsida på internet.

– Jag slog vad med en kompis och lovade publicera resultatet. En bra morot. Nu kan jag inte komma undan, skrattar den i dag 111 kilo lätte tekniske chef

 

 

 

Mer läsning

Annons