Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chock när 100 anställda varslas

/
  • ROLIGA FÖRSVINNER. ”I dag kan vi fortfarande följa målen och ge en god undervisning. Tar de bort 100 tjänster försvinner mycket av det som är roligt med jobbet”, säger Ulla Westberg, hushålls- och spanskalärare på Murgårdsskolan.
  • LITE STÖD. Eleverna Johanna Lindblom, Mathilda Andersson och Maria Sonka tycker att de redan i dag har för lite vuxenstöd i skolan.
  • OROLIGA SJÄLAR. Fritidsledaren Ola Israelsson tror att nedskärningarna slår extra hårt mot de barn som befinner sig på gränsen till att få problem. ”Det finns många oroliga självar ute på skolorna”, säger han.

Var tionde vuxen försvinner från skolor och förskolor i Sandviken när 100 anställda nu varslas om uppsägning utöver den naturliga avgången.
– Hur ska vi då få den hjälp vi behöver? Vi har ju för få lärare redan i dag, säger Johanna Lindblom i åttan på Murgårdsskolan.
– Bedrövligt, tycker lärarna Ulla Westberg och Lina Hansson.

Annons

Det var en chocksiffra som presenterades när kunskapsförvaltningen efter en tids hemlighetsmakeri i går meddelade omfattningen på de nedskärningar som nu ska genomföras inom skolor och förskolor.

100 anställda varslas om uppsägning till hösten utöver pensionsavgångar och vikariat som inte förlängs. Om det blir verklighet försvinner ungefär dubbelt så många tjänster som det spekulerats i under de senaste månaderna. Något som kunskapsförvaltningens ledning bedömer som nödvändigt för att dels kunna täcka upp det underskott som förvaltningen dras med, dels klara kommunens sparmål på två procent för 2009.

– Jag hoppas att de tagit i ordentligt i överkant när de satt den här siffran. Det är annars djupt tragiskt att sådana här saker händer i ett välfärdsland som Sverige. Det här får samhället betala dyrt för i framtiden, säger Margith Lind, Lärarförbundets ordförande.

Konsekvenserna av neddragningen blir, enligt henne, större grupper, barn och ungdomar som inte får den undervisning de har rätt till och personal som går på knäna.

– Jag har redan fått reaktioner från medlemmar som är förtvivlade. Inte minst från små skolor där de är väldigt sårbara.

Kunskapsförvaltningens besked är att neddragningen drabbar alla verksamheter och alla yrkesgrupper. Exakt hur varje förskola och skola påverkas är dock fortfarande oklart.

– Vi är kallade till ett möte på måndag där vi ska få mer information. Förhoppningsvis går det att hitta bra lösningar, säger läraren Ulla Westberg på Murgårdsskolan.

Hon och kollegan Lina Hansson säger att de kände till att det var besparingar på gång. Men de trodde inte att det skulle komma att handla om så mycket som 100 varslade.

– Bedrövligt, tycker de.

Ola Israelsson, fritidsledare på Murgårdsskolan, pekar på eleverna som samlats i skolkafeterian och konstaterar:

– Det är de här barnen det handlar om. Nu får de inte det stöd de behöver. Värst blir det för dem som befinner sig precis på gränsen till att få problem. Nu hamnar de på fel sida om den gränsen.

Ryktet om storvarslet inom skolan nådde snabbt eleverna via föräldrar och lärare.

– Jag hörde det av mamma. Hos oss har vi för få lärare redan i dag, säger Maria Sonka i åttan.

– Hur ska vi nu få den hjälp vi behöver? funderar klasskamraterna Mathilda Andersson och Johanna Lindblom.

Föräldern Björn Lindgren med barn i både sexårsgrupp och på förskola var mycket oroad efter gårdagens besked.

– 100 anställda är väldigt mycket i en inte större kommun än Sandviken. Det här kommer att gå ut över våra barn.

Mer läsning

Annons