Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockbesked för kommunalrådet

– Just nu känns det väldigt tungt. Men vi får inte gripas av panik.


Det säger kommunalrådet Peter Kärnström.


Redan tidigt i nästa vecka träffar han representanter för företag och statliga myndigheter för att prata åtgärdspaket.

Annons

Politikerna i kommunstyrelsen träffades i går morse för ett sedan länge inplanerat möte. På dagordningen stod bland annat visionsarbete och ekonomisk planering för den kommande treårsperioden.

Men innan diskussionerna hann komma igång var förutsättningarna radikalt förändrade.

Då hade beskedet kommit om att 900 jobb försvinner direkt och ytterligare några hundra indirekt när Sandvik nu skär ned. Ordföranden Peter Kärnström fick gång på gång lämna ifrån sig ordförandeklubban för att i stället gå ut och svara på medias frågor.

– Det jag först och främst tänker på är att det bakom siffran 900 finns lika många människor som nu riskerar att det bli av med sitt jobb. Det berör mig väldigt starkt, sade kommunalrådet när han kom ut för att möta Arbetarbladet.

Någon diskussion om ekonomisk långtidsplanering blev det inte i kommunstyrelsen i går. I samma stund som TT-nyheten om massvarslen kom vid niotiden på förmiddagen var förslaget som skulle behandlas redan inaktuellt med alldeles för optimistiska siffror för arbetsmarknaden.

– Det som nu händer på Sandvik kan få hela ekonomin att bromsa in. Men det är viktigt att vi inte grips av panik. Vi har levt i ödesgemenskap med Sandvik i 100 år och ska fortsätta göra det, sade Peter Kärnström.

Han var i går beredd att åtminstone initialt ta på sig rollen som samordnare av de gemensamma insatser som kan komma att bli aktuella i samarbete mellan företag, kommun, stat och regionala myndigheter.

– Jag räknar med att vi ska träffas redan i nästa vecka och börja diskutera.

Enligt Peter Kärnström är det viktigt att snabbt få igång utbildningssatsningar på olika nivåer så att Sandvik och underleverantörerna har tillgång till kompetent arbetskraft när det vänder uppåt igen.

– Även om det är tungt just nu måste vi få folk att stanna i regionen och förbereda sig inför bättre tider.

Chockbesked för kommunalrådet

kommunalrådet

Mer läsning

Annons