Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claes säljer allt han äger

/
  • GITARRER. Claes Svedberg är musiker men har inga problem med att skiljas från sina instrument.
  • PRYLIGT. Möbler, köksgeråd och en hel del musiktillbehör från tiden då Claes sålde gitarrprylar, står nu prissatt och väntar på att säljas.
  • VET INTE. Vad som ska hända när sakerna väl är sålda och Claes ger sig iväg med sin ryggsäck vet han inte.
  • GLAD. Claes Svedberg tror inte det kommer att kännas konstigt att sälja sina tillhörigheter.

I dag smäller det. Claes Svedberg slår upp dörrarna i Backberg och det sitter prislappar på alla hans ägodelar. Han vill sälja allt och börja ett helt nytt liv.

– Nu får jag frihet att göra vad jag vill, och det tänker jag göra, säger han.

Annons

Det händer att Arbetarbladet berättar om människor som säljer sina tillhörigheter för att ge sig ut på drömresan: resa jorden runt eller segla till Västindien. Men när Claes Svedberg säljer allt han äger tänker han inte bara göra ett tillfälligt uppehåll från sitt vanliga liv. Han tänker skapa sig ett helt nytt liv, för gott.

– Det har vuxit fram att det här verkligen är det jag vill göra, säger han.

Under helgen är det öppet i lokalerna där han tidigare hade sin dörrfirma. Och om han fick välja skulle allting gå åt. Möbler, vinylskivor, de flesta av hans gitarrer – allt ska bort. Han förhandlar också med några intressenter som vill köpa lokalen – där Claes lägenhet också finns. Sedan börjar det nya livet.

– Jag har min sovsäck, ett gammalt tält och ryggsäcken. Och en gitarr. Mer behöver man inte.

Exakt vad det nya livet ska innebära får vi inte veta, för det vet han inte ens själv. Han har gjort otaliga resor i världen och troligen blir det flera nu. Men ingenting är bestämt. Och det är med flit.

– Jag är ute efter att få vakna på morgonen och tänka att "ja, nu är det en ny dag, åt vilket håll vill jag gå i dag?" och sedan ska jag gå åt det hållet. Det allra första jag ska göra är att promenera till Sala. Där finns det ett kloster där jag ska slå mig ner i tysthet och ro och tänka igenom det jag gjort. Vad som händer sedan får tiden utvisa.

Inte heller vet han exakt hur han ska försörja sig. Försäljningen är tänkt att ge en grundplåt men efter det får ödet styra.

– Jag har jobbat med det mesta i mina dagar så jag kan göra lite vad som helst. Snickra kanske. Eller spela på gatorna, det har jag gjort förut.

Claes konstaterar att han fått många reaktioner sedan han började berätta om sitt beslut. Hans två vuxna barn har tagit det bra, dottern Diana har hjälpt till inför utförsäljningen. Och många verkar avundsjuka, tycker han.

– Många kommenterar och säger att det är modigt, eller att de skulle vilja göra det själva men inte kan.

Själv tror han att han fått sin längtan efter ett bohemiskt liv ute på vägarna efter sin pappa.

– Han brukade säga att man borde vara luffare. Det man äger och har i ett knyte på ryggen och kunna gå dit näsan pekar. Jag har också alltid mått som bäst när jag reser.

Mer läsning

Annons