Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crossbana mitt på giftberget

/
 • MILJÖGIFTER. ”Kistippen” i Gästrike-Hammarby innehåller en hel del miljögifter. Nu används den av ungdomar som              åker crosscykel i området. ”Det är naturligtvis inte bra att man utsätts för risken till direkt exponering”, säger Mats Dahlén som är handläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Stora Enso vill göra flera undersökningar innan man börjar sanera miljögifterna kring gamla sulfitfabriken.

Samtidigt använder byborna de förorenade områdena till både crosscykelbanor och grillplatser.

– Det är förstås inte alls bra, säger Mats Dahlén på länsstyrelsen.

Annons

Öster om sulfitfabriken i Gästrike-Hammarby finns ett område som i folkmun kallas ”kistippen”, där det finns kisaska. Kisaskan innehåller miljögifter som arsenik och bly och är ett av de områden som Stora Enso nu utreder hur man ska kunna sanera på bästa sätt.

Kör crosscykel i området

Men medan undersökningarna pågår har området fått ett nytt användningsområde.

– Vi vet att några ungdomar spontant har börjat använda området för att köra med crosscykel i det här. Och det är naturligtvis inte bra. Nere vid Gavelhytteån har någon också grävt in i kisaskan, gjort en liten eldstad och haft som rastställe mitt i för- oreningarna, säger Mats Dahlén, handläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Han konstaterar att det inte alls är en lämplig plats.

– Det är naturligtvis inte bra att man utsätts för risken till direkt exponering.

Samtidigt är det långt ifrån klart när saneringen av området ska sätta igång. Stora Enso har sedan 2006 genomfört undersökningar av marken och vattnet i anslutning till fabriken, för att se vad som måste saneras.

I maj 2008 fick man ett år på sig att lämna över sina färdiga undersökningar. Då överklagade man till Miljödomstolen, dömdes att utföra undersökningarna och skulle redovisa dem senast i januari 2010.

Nu måste något hända

Nu har man begärt att få undersökningstiden förlängd för att göra ytterligare undersökningar, något länsstyrelsen säger nej till.

– Vi tycker att de har haft lång tid på sig att göra undersökningarna och bedömer att det här är tillräckligt. Annars dröjer det ytterligare ett år och nu är det viktigare att det kommer till åtgärderna, säger Dahlén.

Det gamla industriområdet i Hammarby har placerats i den näst högsta riskklassen för förorenade områden. Bland annat känner man till att det finns en hel del kisaska utspritt i området.

– Det ligger bland annat kisaska precis vid kanten på Gavelhytteån. Det är ganska höga metallhalter och det läcker ut via Gavelhytteån till Storsjön och Gavleån. Det är inte någon bra situation och vissa saker måste göras.

Mer läsning

Annons