Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyanidlarmet var felaktigt

Det fanns inte cyanid i Sandviks kranvatten över huvud taget. Ett felinställt instrument hos laboratoriet orsakade utslaget.
Bertil Paulsson, VA-chef på Sandviken Energi, säger att det är oacceptabelt att ett ackrediterat laboratorium levererar felaktiga provsvar.

Annons

I måndags eftermiddag fick Sandviken Energi ett provsvar från det ackrediterade laboratoriet. Det visade en kraftigt förhöjd halt av cyanid i dricksvattnet hos Sandvik.

Efter det uppmanade Sandvik all sin personal att inte dricka av kranvattnet. 17 nya prover togs på tisdagen och sändes till laboratoriet.

Nu visar det sig att det första provsvaret var felaktigt. Det fanns överhuvudtaget inte cyanid i vattnet. Orsaken var ett felinställt analysinstrument hos laboratoriet.

Bertil Paulsson, VA-chef på Sandviken Energi, anser att det är oacceptabelt att ett ackrediterat laboratorium lämnar ett felaktigt provsvar när det rör sig om ett så giftigt ämne som cyanid.

– Det här talar inte till företagets fördel, säger han

– Vi ska utvärdera detta tillsammans med kommunen och vi får se vad det får för konsekvenser för avtalet med företaget, säger han.

Mer läsning

Annons