Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelbanan vid Bångs är invigd

/
  • Ökar tillgängligheten. Kommunalrådet Peter Kärnström tog en premiärcykeltur med Ingemar Frej, chef för Trafikverkets region mitt. För regionchefen var det första besöket i Bångs och han imponerades av vad han såg. Peter Kärnström tror att cykelbanan blir ett lyft som ökar tillgängligheten till det vackra området.

Nu kan gångare och cyklister säkrare ta sig mellan Bångs och Hedgrind. På torsdagskvällen invigdes den nya cykelvägen.

– Nu känns det tryggt att släppa iväg barnen, säger stugägaren Leif Johansson.

Annons

Arbetet med att anlägga den fem kilometer långa gång- och cykelbanan har pågått i drygt ett år. I tisdags tändes lyset, 117 ljuspunkter med energisnål led-belysning, som pricken över i.

Leif Johansson har redan hunnit använda cykelvägen flera gånger.

– Tidigare fick barnen inte cykla längs vägen för mig, det kändes otäckt med trafiken även som vuxen. Men nu känns det tryggt, säger han.

I samband med vägarbetet har Sandviken Energi passat på att dra vatten och avlopp till området. Leif Johansson är en av 70-talet stugägare som nappat.

– Det var en dröm när beslutet fattades. Jag har släpat vatten i dunkar i tio års tid. Nu går det att bo här.

Ovanligt mycket stölder

För att göra plats på det bitvis mycket smala landområdet har bilvägen schaktats och sänkts. Arbetet har gått smidigare än vad Martin Nilsson, Trafikverkets projektledare, trodde. Han menar att både bilister och boende visat hänsyn och tålmodighet. Christer Asp från entreprenören Peab framhåller dock att det varit ovanligt mycket skadegörelse och stölder.

– Jag har jobbat i 40 år och aldrig varit med om något liknande.

Totalt har projektet kostat 27 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons