Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagisbarnen trängs i risiga lokaler

Många dagis- och skollokaler i Sandviken är risiga.
I Årsunda har skolbarnen lektioner i ett utdömt klassrum och i Jäderfors har förskolan Backastugan legat i provisoriska lokaler i mer än tio år.

Annons

En utredning gjord av Anders Paulsen och Marie Bergquist på kunskapsförvaltningen visar att det finns ett stort behov av omfattande upprustning av förskolans och grundskolans lokaler i Sandviken.

– De är generellt sett i mycket dåligt skick, skriver utredarna i sin analys.

Majoriteten av byggnaderna är från 1960- och 70-talet och inte anpassade för dagens undervisningsform.

Bristningsgränsen

Underhållet har varit eftersatt under en lång tid och behovet har nu nått en bristningsgräns, menar utredarna.

I skolan i Årsunda trängs grundskolebarnen med förskolebarnen i lokaler som bedöms vara ”mindre bra”. Baracken där fritids ligger var en gång utdömd men används nu till undervisning.

I Järbo behövs kraftåtgärder för att höja standarden på både Gullvivans och Tallkottens förskola och byggnaden som Lingonbacken i Österfärnebo ligger i är inte alls ändamålsenlig.

Viktigt för inflyttning

– Underhållsnivån måste ökas drastiskt för att få någon effekt på det långt eftersatta underhållet, skriver utredarna och tillägger att det ligger i kommunens gemensamma intresse att ha förskolor och skolor i Sandviken med en inbjudande fysisk miljö

Detta för att vara attraktiva för utomstående och presumtiva nya kommuninvånare.

En återkommande punkt i skyddsrondsuppföljningarna ute på dagisen och skolorna är otillräcklig ventilation. Därför föreslår man att Tekniska kontoret ska ta fram rekommendationer om hur många personer som ska få vistats i olika rum.

Behovet minskar inte

Vad gäller det framtida behovet av lokaler för förskolan och grundskolan visar utredningen att det i stort inte minskar de kommande fem åren.

Här har utredarna främst tittat på ytterområdena i kommunen. Inom centralorten bedöms förvaltningen ha bättre möjlighet att anpassa och förflytta delar av verksamheten mellan förskolor och skolor.

Både i Kungsgården och i Järbo tvingas förskolan redan i dag hänvisa föräldrar in till Sandviken för att dagisen är fulla. Inom kort behöver man öppna fler avdelningar.

I Österfärnebo minskar däremot antalet barn i både förskolan och grundskolan. Här kan ett alternativ vara att flytta in dagiset i skolan.

Mer läsning

Annons