Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmar fällde Stigs skog

/
  • stormfällt. En 200 meter lång gata av stormfälld skog har nu Stig Bergström i Toretorp att ta reda på. När Dagmar drog fram över gården strax intill hörde han ingenting av trädfällningen och blev mycket förvånad på morgonen.
  • gallrad skog. Ingemar Sundberg i Toretorp hade gallrat den här skogen för något år sedan och därför blev den extra utsatt för Dagmars härjningar.
  • Stormskador. Stormen kostade miljontals kronor i skador, bedömer försäkringsbolagen.

Rotvältorna ligger på rad längs en 200 meter lång gata i skogen. Stig Bergström tittar på förödelsen efter stormen Dagmar.

Men lyckligtvis har skogsägare i Gästrikland klarat sig bra.

Annons

Ett tiotal meter från boningshuset i Toretorp mellan Storvik och Hammarby ligger den första rotvältan och sedan fortätter den stormfällda skogen längs en gata, cirka 100 meter bred och 200 meter lång.

– Stormen tog med sig allt, hela vägen, konstaterar markägaren Stig Bergström, som ser framför sig allt arbete som kommer att krävas innan skogen är röjd och klar.

Han är en av många skogsägare i Gästrikland som råkade ut för stormens styrka. I hans fall verkar den västliga vinden ha fått extra fart över de öppna åkrarna och sedan pressats ihop mellan två hus och på sin framfart österut tog den med sig många tallar och granar, vars rötter ännu inte frusit fast i marken.

En bit därifrån går Ingemar Sundberg med motorsågen och kapar stammarna från vältorna för att underlätta för skogsmaskinen senare.

– Man tappar mycket tillväxt, säger han och berättar att just det här skiftet var nygallrat.

Och det är i just skog som gallrats för något år sedan eller nyupptagna hyggeskanter där de största skadorna upptäckts. Dagmar har dragit fram från Hofors och nordost mot Gävle.

– Våra inspektorer är just nu ute och kollar läget och vi har sms:at till våra medlemmar att ta kontakt med oss för hjälp och rådgivning, berättar Roland Josefson, virkesområdeschef på Mellanskog i Gästrikland.

Han gör en grov bedömning att den stormfällda skogen är ungefär en månads avverkning, det vill säga mellan 25 000 och 30 000 kubik för Mellanskogs medlemmar.

– Det är alltså ingen panik här. Vi kommer att kunna hjälpa till att ta reda på det här före midsommar med de entreprenörer vi har, säger han.

Han rekommenderar inte ovana skogsägare att ge sig ut med motorsågen eftersom stormfälld skog med rotvältor rakt upp i luften är en stor säkerhetsrisk.

– När man kapar är det stor risk att vältan slår igen eller att man får trädet över sig.

Mer läsning

Annons