Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga gymnasiebetyg trots höga kostnader

Gymnasieeleverna i Gästrikland och Norduppland har generellt sämre betyg än i övriga Sverige.

Tierp sticker dock ut som en kommun där ovanligt många ungdomar snabbt går vidare till högre utbildningar.

Sandviken utmärker sig med en hög andel elever som fullföljer gymnasiet inom tre år.

Annons

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har jämfört hur det gått för gymnasieeleverna från de olika kommunerna när det gäller exempelvis betyg, högskolebehörighet, fortsatta studier och jobb efter utbildningen.

I Gästrikland och Norduppland är betygen förhållandevis dåliga trots att kommunernas kostnader, med undantag för Gävle, är höga.

– Det är ett område i Sverige där vi generellt har en låg utbildningsnivå. Studietraditionen kan påverka elevernas motivation, säger Magnus Höijer, gymnasiechef i Sandviken.

Motsägelsefullt

Enligt SKL-rapporten är Sandviken bäst i regionen när det gäller andelen elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom tre år. Det klarar 81 procent av Sandvikeneleverna medan bara 67 procent fixar det i grannkommunen Hofors.

Både Sandviken och Ockelbo har, till skillnad från de flesta andra kommunerna, fler gymnasieelever som skaffar sig högskolebehörighet via yrkesförberedande program än studieförberedande utbildningar.

– Något som vi måste ha med oss i framtiden då man på yrkesprogrammen i den nya gymnasieskolan inte får den behörigheten med automatik, säger Magnus Höijer.

Tierp ligger dåligt till både när det gäller betyg och högskolebehörighet. Men samtidigt är Tierp, motsägelsefullt nog, femte bästa kommunen i Sverige när det gäller elever som börjar högre studier inom tre år efter avslutad gymnasieutbildning.

– Det låter jätteroligt. Men jag har inte hunnit fundera någonting över hur det kan bli så, säger Odd Johnsen, rektor på Högbergsskolan.

Tierp är också den kommun inom Arbetarbladets spridningsområde där eleverna snabbast etablerar sig på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons