Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dämpad framtidstro i Sandviken

Sandvikens kommunledning skriver nu ned förväntningarna på befolkningsökning och nya jobb. I det strategiskt viktiga dokumentet GPF tror kommunledningen på oförändrad befolkningsmängd och dämpad utvecklingstakt inom näringslivet.

Annons

GPF står för gemensamma planeringsförutsättningar och är det dokument som ska ligga till grund för kommunens budgetprocess för de kommande åren.

Det förslag från kommunledningen som ska behandlas av kommunstyrelsen i nästa vecka innebär nedtonade förväntningar på inflyttning jämfört med de signaler som skickats ut under de senaste åren.

Prognosen för befolkningsutvecklingen är nu nedskruvad från en tidigare förväntad befolkningsökning med minst 100 personer per år till oförändrat antal invånare under de närmaste åren.

Så sent som för två år sedan planerade Sandvikens kommun för 1 000 nya arbetstillfällen fram till 2015. Nu skriver kommunledningen att Sandviks pågående reducering med 700 tjänster tillsammans med en begynnande lågkonjunktur dämpar utvecklingstakten. Samtidigt pekas bristen på industri- och kontorslokaler ut som en flaskhals.

Behovet av att få ekonomin under kontroll full betonas tydligare än i tidigare års planeringsförutsättningar med konkreta mål för hur och när soliditeten ska förbättras och investeringarna bli självfinansierade.

”Utrymmet för nya verksamheter är ytterst begränsat”, skriver kommunledningen.

Om sina egna roller skriver kommunalråd och kommundirektör att det är viktigt att fortsätta jobba på att skapa en mer konstruktiv anda och en förbättrad attityd i det gemensamma arbetet.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons