Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De blir IT-tekniker i Burkina Faso

/
  • UTRUSTADE. Fredrick Johansson, Mattias Lindholm, Thomas Calamaras, Emil Andersson och Mikael Ragnarsson har samlat ihop 40 datorer som ska användas i olika kommunhus i Burkina Faso. De åker själva med till Afrika för att installera alla maskiner och lära ut hur de fungerar.Foto: Jenny Lundberg
  • LÄRARE. Kjell Lundin är lärare på elprogrammet och han kommer att följa med eleverna till Burkina Faso.

Har du ett gammalt överblivet modem i förrådet, eller kanske en skrivare? Just nu samlar fem elever från Bessemergymnasiet in material som de sedan ska installera – i kommunhusen i Burkina Faso.
– Det blir vårt livs upplevelse, tror Mattias Lindholm.

Annons

De fem eleverna går elprogrammet med IT-inriktning på Bessemer och precis som alla andra treor ska de göra ett projektarbete. Men deras projektarbete är något utöver det vanliga. I slutet av oktober skickar de ner en container fylld av kontorsmöbler, datorer och IT-tillbehör till Burkina Faso och därefter åker de ner själva, för att installera allting.

– De saknar både tekniken och resurserna i dag. Dels är det ju en merit men det känns också kul att få hjälpa till, säger Emil Andersson.

Det är 20 kommunhus som ska utrustas med datorer och internet, för att hjälpa demokratiarbetet i Burkina Faso. En del i projektet är också att man ska försöka stärka kvinnans roll i samhället. Därför är det i första hand kvinnor som ska få lära sig att använda och underhålla datorerna.

På plats har eleverna en eller ett par veckor på sig för att installera datorer, skrivare och IT-utrustning i kommunhusen, som är spridda i regionen Plateau Central. Ett arbete som kan bli utmanande, tror de.

– Det finns tre olika kategorier. I de större städerna finns det bredband, i de mindre byarna finns det telefoni och i de minsta finns det ingen elektricitet. Så vi får mycket att fundera över och lösa på plats, säger läraren Kjell Lundin.

Killarna har haft bråda dagar med att samla in prylar att skicka ner – och söka bidrag till sina resor, vaccinationer och annat. Än så länge har de inte hunnit fundera så mycket över hur det kommer att vara att jobba som IT-tekniker i Afrika.

– Det blir nog vårt livs upplevelse. En sådan här chans får man bara en gång, säger Mattias Lindholm.

Kjell Lundin konstaterar att killarna valt ett idealiskt projektarbete:

– Det finns ett mål, det finns delmål och en deadline och eleverna får verkligen tänka till och lösa uppgifter.

Men först måste de samla in sakerna som ska med på resan. Golvet i elevernas klassrum är redan fullt av datorer som ska göras redo för avresa till Afrika. Men det fattas fortfarande en hel del. ADSL- och telefonmodem, skrivare, nätverkskablar, miniswitchar och cd-brännare är några av de saker de gärna tar emot.

– Man får gärna höra av sig och lämna saker, hälsar Emil Andersson.

Skoleleverna är inte ensamma i projektet. Bland annat Hiertakören och Centerpartiets internationella stiftelse är engagerade och arbetar med försändelsen till Burkina Faso.

Mer läsning

Annons