Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fann varandra på kyrkogården

/
  • Två familjer har blivit en. Närmast kameran till vänster sitter Peters barn Julia och längst till höger sitter lillebror Joel. I Lindas knä sitter hennes döttrar Felicia och Emilia. Nu bor alla sex, och lillebror Liam som sov när bilden togs, i huset på Örtagatan i Sandviken.

Linda, 29 år, förlorade sin man Tony i en motorcykel­olycka och Peter, 38 år, förlorade sin fru Mia i cancer.

Mitt i sorgen fann de varandra på kyrkogården och nu är de ett par.

– Sorgen över Mia och Tony blir inte mindre, men vi delar den med varandra nu, säger de ömt.

Annons

Kärlekshistorien mellan Linda och Peter började, sakta men säkert, på kyrkogården i Sandviken. Linda hade hört om Peter som förlorat sin fru Mia i cancer och Peter kände till änkan Linda, vars man Tony hade dött i en MC-olycka.

– Men att beklaga sorgen i skolan bland andra föräldrar och barn kändes jättekonstigt, säger Linda och berättar att hennes åttaåriga dotter Emilia gick i samma klass som Peters son Joel.

En dag när Linda besökte Tonys grav såg hon Peter. Han letade efter en fin plats där hans fru Mia kunde vila.

– Och då gick jag fram till Peter och började prata, säger Linda och tittar ömt på Peter.

I samma situation

Då var båda två överens om att de aldrig, aldrig någonsin, skulle kunna älska någon ny person.

– Vi sa att det var ju bra att vi som skulle vara ensamma hela livet hade träffat varandra. Då kunde vi ju vara ensamma ihop, säger Peter med ett försiktigt leende.

Han berättar att de bestämde sig för att fika tillsammans, eftersom båda var ensamma och kände att de kunde prata med varandra om sin sorg. Men fikan blev en lunch. Och lunchen blev till slut en middag.

– Och känslor växte fram, jag började tycka om Linda, säger Peter och Linda nickar instämmande.

– Min dotter Emilia sa till mig: ”Joel och Julia har ingen mamma och vi har ingen pappa. Kan inte du och Peter bli ihop så får vi en ny familj?”, berättar Linda.

– Fast sorgen finns fortfarande kvar. Vi sörjer inte mindre nu när vi träffat varandra, men vi kan bearbeta allt det här tragiska tillsammans, säger Linda.

Sedan Linda och Peter blev ett par har de fått många olika reaktioner. En kvinna, som just förlorat sin make, berättade att deras historia gav henne hopp. Hopp om att livet inte är slut, det blir bara annorlunda och nytt.

– Och det betyder jättemycket för oss att höra att människor är glada och att vår story kan sprida hopp, säger Peter.

Han berättar att det finns de som undrat hur Linda och Peter kunnat gå vidare.

– De verkar tro att vi glömt Tony och Mia, och det gör jätteont att höra. Vi kommer aldrig att glömma dem, de finns alltid här hos oss, säger Peter.

I somras beslutade paret att det var dags och flytta ihop och skapa en ny familj. Fast de gamla familjerna finns kvar, i allra högsta grad. I huset hänger två bröllopsfoton, ett på Peter och hans fru Mia och ett på Linda och hennes man Tony.

– Vi pratar om Mia och Tony varje dag. Det är viktigt för barnen att de får prata om sin mamma och pappa som inte finns här mer, säger Linda bestämt.

– Och vi går till kyrkogården allihopa tillsammans, berättar de.

På tv i kväll

Men när Peter plus två barn och Linda plus tre barn skulle samsas i ett hus blev det trångt och Linda skrev till Kanal 5-programmet ”Arga Snickaren”. Bara någon vecka senare kom arga snickaren själv, Anders Öfvergård, och hela hans team till Linda och Peter i Sandviken. Hur renoveringen gick kan man se på tv i kväll. Klockan 20.00 på Kanal 5.

Mer läsning

Annons