Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick problem av mögel i centralköket

/
  • Mådde dåligt. Heli Saarela och Herve Deslot   är två av dem som länge mådde dåligt utan att veta varför innan det till sist blev konstaterat att det var mögelskador som gjorde luften i centralköket ohälsosam.

Stora mögelskador har konstaterats i Sandvikens centralkök där det varje dag lagas 6 000 portioner mat till barn och gamla.

– Många som jobbar här har känt sig ovanligt trötta utan att vi förstått varför, berättar Heli Saarela.

Annons

Beroende på hur omfattande mögelskadorna är kan det bli nödvändigt att stänga köket för storrust i sommar.

Det var i samband med att hantverkare skulle sätta fast lösa kakelplattor som det upptäcktes fukt och mögel bakom kaklet.

– Då hade det pratats om att luften inte var bra utan att vi direkt kunde sätta fingret på problemet, säger kostchefen Maria Eriksson.

Enligt Tarja Lindberg, facklig företrädare för Kommunal, hade de närmare 20 anställda i centralköket mått dåligt en längre tid.

– Några har känt av det mer och andra mindre.

Har känt sig dålig

Ekonomibiträdet Heli Saarela berättar att hon själv känt sig dålig sedan före jul.

– Jag är tydligen extra känslig och har trott att jag haft en vanlig förkylning. Andra som jobbar här har känt sig trötta och tyckt att det kliat i halsen. Vi har pratat om att luften varit unken och att huset kanske inte varit friskt.

De akuta mögelskadorna är nu åtgärdade så att verksamheten kan fortsätta under tiden som det görs mer omfattande undersökningar av hur det ser ut bakom väggar och under golv.

Seriös reaktion

Från facket och personalens sida anser man att kommunen och förvaltaren Sandvikenhus hanterat problemen på ett seriöst sätt.

– När det väl blev klarlagt att det handlade om mögel har det gått fort, tycker Hali Saarela.

Maria Eriksson säger att läget nu är under kontroll.

– Det var jätteskönt att få konstaterat vad det handlade om. Efter den sanering som nu gjorts är det ingen fara att jobba vidare i den här miljön så länge man inte rör i de skadade delarna. Det är det besked som vi fått av de experter som anlitats.

Beroende på vad den mer utförliga undersökningen visar kan det bli nödvändigt att stänga centralköket under den fortsatta rusten.

Har god planering

– I så fall gör vi det i sommar när skolorna är stängda. Vi har en god planering så det fixar vi, säger Maria Eriksson.

Under skollovet lagas det bara en tiondel så många portioner som under terminerna.

– Vi har flera alternativ om vi stänger. Exempelvis att laga all mat på Hedängsskolan eller att använda restaurangskolans kök.

Mer läsning

Annons