Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De firar kemins år med kladdiga experiment

/
  • Koncentrerade. Läraren Veronica Östman visar femteklassarna Tilde Olsson, Julia Eriksson och Naung Mai Naung Mai hur de ska blanda Latex, Hydrocarb, Bermocoll och vatten till en brytbas som ska användas för att blanda fram färg. ”Kul att få testa”, säger tjejerna om experimentet.
  • Kladdig kemilektion. Några av eleverna kunde inte låta bli att leka lite med färgen som de framställde.
  • Blivande kemist? Elvaårige Mussie Tewelde tog på sig skyddsglasögon för säkerhets skull i går när klass 5B på Björksätraskolan i går experimenterade fram färg.
  • Femteklassarna Tilde Olsson i gul t-shirt och Julia Eriksson blandar Latex, Hydrocarb, Bermocoll och vatten till en brytbas som ska användas för att blanda fram färg.
  • Med hjälp av Latex, Hydrocarb, Bermocoll och en deciliter vatten fick eleverna i klass 5B på Björksätraskolan i går prova att blanda egen färg.

FN har utnämnt 2011 till kemins år. Det firade femteklassarna på Björksätraskolan genom att experimentera fram målarfärg.

Annons

I går fick eleverna i klass 5B på Björksätraskolan prova på livet som kemist. Eleverna deltog i Kemins dag och på schemat stod kemiexperiment och att tillverka egen färg.

Julia Eriksson, Naung Mai Naung Mai och Tilde Olsson började med att blanda ämnena Latex, Hydrocarb, Bermocoll och en deciliter vatten.

– Nä, jag tror att jag måste använda händerna och fingrarna och röra om, det är fortfarande klumpar kvar, konstaterade femteklassaren Naung Mai Naung Mai medan hon blandade samman ämnena till en jämn brytbas.

Tilde tillsatte sedan tio droppar av de fyra olika färgpigmenten. Snart började den vita basen förvandlas till fyra klara färger.

– Det var lite svårt att göra allt i rätt ordning. Men kul att få testa, säger Tilde Olsson.

Matte- och NO-läraren Veronica Östman var nöjd efter experimentet.

– Det gick jättebra. Jag tror att eleverna har lärt sig att färg består av många olika ämnen, både torra och rinnande. Och att man kan använda en bas för att blanda flera olika färger, funderar Veronica och får medhåll av eleven Julia Eriksson.

– Det var jätteroligt, den röda färgen blev bäst. Nu har jag lärt mig att man kan göra alla färger av samma ämnen, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons