Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De firar med champagnesmak

/
  • Anders Hansen lägger sista handen vid den jubileumsbakelse som han tagit fram och som ska säljas under året.
  • Konditorerna Anders Hansen och Helena Lindström  har bakat och smakat. Resultatet ser ni här; en champagnemoussebakelse. De har lämnat den svenska gräddtraditionen och tänkt lite mer som de gör i övriga Europa.
  • En frisk champagnemoussebakelse med vit choklad. Så smakar Sandviks och samhället Sandvikens 150 årsjubileum i Hansens Konditoris tappning.
  • Konditorerna Anders Hansen och Helena Lindström i Sandviken har bollat idéer med varandra inför 150 årsfirandet.
  • Champagne­mousse­tårtan är skapad till Sandvikens ära.

En bakelse gjord på champagne. Så ska ett 150 årsjubileum smaka. I alla fall om du frågar konditorn Anders Hansen i Sandviken.

– Det är roligt att hitta på något nytt, att spänna bågen, säger han.

Annons

Att skapa en speciell jubileumsbakelse var Anders Hansens egen idé. Nu har han och konditorn Helena Lindström smakat och bakat sig fram till en sobert färgad läckerhet långt från det svenska gräddträsket.

– Vi tycker om att göra med komplicerade grejer. Det här är ett tillfälle att visa vad vi kan, säger de och berättar att det var två och en halv dag innan en enda bakelse eller tårta är färdig.

Givetvis bakar de inte hela tiden. Det som tar tid är att få de olika lagren att stelna.

I botten ligger en sockerkaka, ovanpå det vit chokladmousse och sedan ett lager champagnemousse smaksatt med rödvin och citron och till sist glansig gelatin. Sandvikens kommuns logga för firandet har de fått tillåtelse att toppa bakelsen med på en platta av marsipan och som pricken över i chokladstrimlor.

Arbetarbladet tar en tugga och känner en fräsch, syrlig men ändå krämig smak, men det är svårt att urskilja den äkta champagnen.

– Det är inte meningen heller. Smakerna ska gå ihop, förklarar Anders Hansen.

Men äkta champagne, blir den inte dyr då?

– Jo, men vi tar samma pris som för vilken annan bakelse som helst.

Tanken är att jubileumsbakelsen ska säljas under hela året.

Mer läsning

Annons