Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De försöker sko sig”

Småföretagare från orten som försöker sko sig på en stockholmare med mycket pengar.
Det är Ulf Berghälls egen bild av varför han hamnar i så många konflikter.
– Skriv att de som tycker att något är oklart är välkomna till mig så kan vi göra upp som fullvuxna män, säger han.

Annons

Ulf Berghäll har förklaringar till alla obetalda räkningar och fakturor som leverantörerna tvingats gå till domstol med för att få pengar.

Elfirman ställde till så att det blev strömavbrott på vintermarknaden, golvläggaren lade ett lutande golv, revisorn bokförde inte skattekontot på rätt sätt, snöröjaren röjde inte där han skulle, rörmokarens termostater fungerade inte, musikern är visst ersatt, byggjätten hade ingen arbetsledning – och så vidare.

”Ingen entrepenörsanda”

Men att Berghäll skulle vara en man med en fruktansvärd otur håller han inte med om.

– Otur och otur. Jag tror att det har med storleken på orten att göra. I Österfärnebo finns ingen entreprenörsanda, inte ens en företagarförening. Det är en- och två- och tremansföretag som säkert tror att de kan sko sig lite extra när det kommer en stockholmare som verkar ha pengar. De förstår inte vad relationer betyder och vad det kostar att tappa en kund. De tvingar mig från orten med mina beställningar.

Hur har du det själv med relationerna?

– Det är både upp och ned. Jag är inte den som inte säger ifrån. Gör man inte det blir man uppäten.

Men du är ingen ovillig betalare?

– Nej, vi får 100 fakturor i veckan och 99,9 procent går bara rätt igenom. Att behöva gå till domstol kostar mig bara pengar. En förlikning är ingen vinst. Ofta får jag betala mer än vad jag tycker att det är värt samtidigt som advokaten ska ha ersättning.

När det gäller avvecklingen av sin egen roll som ägare till Gysinge Bruk är Ulf Berghäll lite svävande. Personalstyrkan är reducerad till ett litet men sammansvetsat gäng. Underhållsplanen ska fullföljas. Men det blir inga nya hotellrum och inget spa.

Vill inte bli förvaltare

– Jag har inte köpt Gysinge Bruk för att bli förvaltare. Jag tycker om att bygga och utveckla och få saker att hända. Förvalta tycker jag är tråkigt. Vi får väl se hur det ser ut om ett år.

Enligt Bolagsverket sitter inte Ulf Berghäll själv i något av de båda Gysinge Bruk-bolagen. Men han säger att en ändring är på gång så att han själv går in igen och sonen ut.

Mer läsning

Annons