Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gick 80 mil genom Europa

/
  • gillar. Med 7,5 kilo på ryggen gick Maria och Elisabeth 80 mil och då krävs det att man gillar utmaningar.

I Sandviken finns det kvinnor med krut i. Åtminstone två. I går kom Maria Rehn och Elisabeth Berglönn hem efter att ha vandrat pilgrimsleden Camino de Santiago.

Annons

Lagom solbrända och mycket lyckliga klev Maria Rehn och Elisabeth Berglönn av bussen i Sandviken på söndagseftermiddagen. Det var de sista stapplande stegen efter tre äventyrliga veckor med 7,5 kilo packning på ryggen. Från Frankrike, över Pyrenéerna och en gott stycke genom Spanien har de vandrat. Ända från början och fram till slutet på den berömda pilgrimsleden Camino de Santiago. Totalt 80 mil till fots.

– Vi gillar utmaningar, säger Elisabeth Berglönn.

Idén till vandringen föddes efter att de hade läst flera böcker om pilgrimsleden. Bland annat ”En kvinnas resa” av Agneta Sjödin. Att vandra långa sträckor var inget nytt för Maria och Elisabeth. De har gjort åtskilliga fjällvandringar ihop. Men givetvis var det här en ny och annorlunda utmaning. Dagsetapperna låg på tre och en halv mil, mitt i den sydeuropeiska sommarvärmen.

– Vi började vandra klockan sex varje morgon för att undvika den värsta solen. Men det gick ju inte överallt. När vi gick över Mezetan var det bara rak väg mitt under solen. Där fanns inga träd. Det fanns ingenting utom rågfält, berättar Maria Rehn.

Men trots påfrestande värme och ofrånkomliga skavanker i fötter och knän, så var den största utmaningen en helt annan. Varje natt tog de in på enkelt hållna härbärgen, som delades av en mängd pilgrimer.

– Det snarkades och gnisslades tänder så att vi inte kunde sova, säger Elisabeth Berglönn och skrattar.

Annars var mötet med andra människor en stor del av behållningen med resan. Alla hade olika skäl till att gå leden. Men det var inte många som gick lika långt som Maria och Elisabeth.

– Det räckte med att gå tio mil för att få pilgrimsdiplomet, säger Maria Rehn.

– Men det tyckte vi var lite för enkelt, säger Elisabeth Berglönn. John Leander

Mer läsning

Annons