Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hoppas på en parkourpark i Sandviken

/
  • Parkour får dem att klättra på väggarna. För 13-åringarna Jacob Ederström, Aidin Azizi Gargari, Johan Germundsson, Daniel Gholiof och Viktor Ivarsson är varje vägg, ledstång och bänk en möjlighet att klättra eller hoppa. De tränar på sådant som de ser på stan och inomhus i Gymnastikens Hus, men helst skulle de vilja ha en parkourpark, som det finns i Uppsala och Stockholm.
  • Back flip. Aidin Azizi Gargari gör en baklängesvolt ner från den höga muren och landar säkert på båda fötterna. Han har tränat parkour i ungefär tre år och har skrivit till kommunen om att det borde byggas en parkour- och free runningpark i Sandviken.
  • Full fart över hindren. De klättrar uppför väggar, hoppar från ett räcke till ett annat, och skuttar med nästan overklig spänst över parksoffor, staket och stenmurar. Intresset för parkour ökar i Sandviken. Aidin Azizi Gargari är en av dem som utövar sporten eller träningsformen.

13-åriga Aidin Azizi Gargari och hans kompisar håller på med gatusporten parkour.

För dem är varje vägg, ledstång och bänk en möjlighet att klättra eller hoppa.

Nu har de skrivit till kommunen om att det borde byggas en parkourpark i Sandviken.

Annons

Intresset för parkour ökar snabbt i Sverige och på Youtube är företeelsen en riktig succé.

I Sandviken finns ett trettiotal utövare av sporten eller träningsformen som handlar om att ta sig från en plats till en annan på ett så effektivt sätt som möjligt.

På Jernvallsskolan håller flera av eleverna på. Jacob Ederström, Aidin Azizi Gargari, Johan Germundsson, Daniel Gholiof och Viktor Ivarsson går alla i sjuan och har tränat parkour i mellan tre år och två månader.

Det var Johan som började.

– En kompis storebror visade några konster som han sett på Youtube och så ville jag också testa. Jag bodde i Järbo då. Sen när jag flyttade till Sandviken så visade jag dem på skolan här, berättar han.

Killarna tränar på räcken, parkbänkar och fasader på stan och inomhus på Gymnastikens Hus. De inspireras av filmer som andra lagt ut på nätet och gör även egna filmer.

Men de skulle gärna vilja ha en parkour- och free runningpark i Sandviken liknande de som finns i Stockholm och Uppsala.

– Det skulle betyda jättemycket. Vi skulle vara där varje dag efter skolan, säger Aidin.

De tror även att en park skulle få fler att vilja testa – och folk i Sandviken att röra på sig mer.

– Parkour är jättebra. Man tränar precisionen, snabbheten, styrkan, balansen, konditionen och koordinationen, säger Jacob.

Och på kommunens svar låter det som att det inte är helt omöjligt.

– Att utveckla spontanytor för ungdomar, som kanske inte vill vara med i föreningar, utan vill vara mer fria i sitt utövande är viktigt, säger Niklas Bergdahl, chef på föreningsenheten på kultur- och fritidsförvaltningen i Sandviken.

Han tycker att killarna ska komma och berätta lite mer om parkour för tjänstemännen på kommunen och hur de tycker att en park skulle se ut.

Mer läsning

Annons