Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kastas ut från utbildningen när Arbetsförmedlingen omprioriterar

Caroline, Johanna och Inger har de åtråvärda jobben inom sikte. Arbetsförmedlingen satsade på ungdomar och gav dem utbildningar till att bli CNC-operatörer. Nu har Arbetsförmedlingen ändrat policy - och tjejerna kastas ut från utbildningen.

Annons

Caroline Eriksson, Johanna Nilsen och Inger Lindell fick sina framtidsförhoppningar grusade i går när de fick besked om att de inte får läsa färdigt sina utbildningar till CNC-operatörer.

Anledningen är nya bud från Arbetsförmedlingen. Förut satsade de på ungdomar, och erbjöd utbildning till tjejerna vid Sandvikens Teknikutbildning. Nu har de ändrat sig. Istället är det äldre personer som står längre från arbetsmarknaden som ska få mer resurser.

Det betyder att tjejerna kastas ut från utbildningen i förtid.

Johanna Nilsen och Inger Lindell får sluta redan till månadsskiftet, Caroline Eriksson vid årsskiftet. Ingen av dem hinner slutföra vad de påbörjat.

– Nu är vi tillbaka på ruta ett igen!

De har gått utbildningen ett halvår - tid och pengar som nu är bortkastade.

– Hur mycket pengar kastar de inte bort på oss när vi tvingas sluta? säger Johanna Nilsen.

De har inte någon förståelse för att personer under 25 år inte längre ska få utbildningar som är mer än tre månader långa av Arbetsförmedlingen, och menar att det är diskriminering av ungdomar.

Deras lärare lider med dem.

– Det är synd om tjejerna, de tappar gnistan, och Arbetsförmedlingen kastar pengarna i sjön om de måste sluta, säger deras lärare Leif Wigh.

Regeländringen kommer från Arbetsförmedlingens högsta ort, men lokalt verkar det finnas en vilja att låta de som påbörjat en utbildning slutföra den.

– Vi avslutar utbildningarna först när de [högre ledning, reds anmärkning] säger att vi måste, säger Jessica Persson, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Hofors och Sandviken.

Hon har förståelse för deras situation, samtidigt som hon i grunden tycker att det är rätt att resurserna går till de som är äldre och står längre från arbetsmarknaden.

– Ungdomar bedöms ha bättre möjlighet till reguljära studier.

Mer läsning

Annons