Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kollade in sin framtid

/
  • Intresserade. Trots att de bara går första året på Bessemerskolan var Felicia Magnusson, Andrea Gustafsson, Ellinor Delin och Ronja Åsberg med på gårdagens utbildningsmässa. På Göransson Arena i Sandviken fanns flera av Sveriges universitet och högskolor för att informera och peppa ungdomar.

Utbildningsmässan Framtidsfokus lockade i går hundratals ivriga och målmedvetna ungdomar som fick möta Sveriges ledande universitet och högskolor.

Syftet var att ge information om utbildningar efter gymnasiet.

Annons

Framtidsfokus anordnades av Sandvikenungdomar som genom Ung Företagsamhet på Bessemerskolan ville räta ut alla frågetecken för dem som ska söka vidare till högre studier.

Under hösten och vintern har Sara Pettersen, Caroline Nehvonen, Ida Styffe och Björn Eriksson, som alla går sista året på naturvetenskapliga programmet, jobbat med att få dit så många skolor som möjligt. Det var till sist 15 på plats i Göransson Arena, däribland Stockholms Universitet, Mittuniversitet och Lunds Universitet.

Fick svara på frågor

Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, var även med och Anna Berg som själv läser till civilingenjör med biomedicinsk inriktning sade att hon hade träffat många intresserade ungdomar och svarat på massor av frågor.

Wiliam Miles, som går första året på teknikprogrammet på Bessemerskolan, var en av dem som stod vid KTH:s bord och ställde frågor.

”KTH mest intressant”

– Jag visste ungefär vilka skolor och linjer jag var intresserad av innan jag kom hit, nu har jag pratat med nästan alla skolor och KTH är den som verkar mest intressant, tyckte han.

På plats fanns även yngre elever vilket lärarna från de deltagande skolorna fann överraskande.

– Alla elever, till och med de från årskurs nio, var så väl förberedda och intresserade att jag tror de fått bra coachning, säger studievägledaren Ullrika Sandlebäfwe från Uppsala Universitet.

Mässvärden och eleven Sherin Hajo berättar att hon tack vare mässan nu vet vad hon ska söka vidare till.

– Till skillnad från till exempel Saco-mässan får man här prata direkt med personal och elever från skolorna, ställa sina frågor och ta den tid man behöver.

Niusha Khanmohammadi

Mer läsning

Annons