Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De surfar på andras soffor

/
  • Beroende. Couchsurfing är beroendeframkallande enligt Giuseppe Todaro från Italien. De första gångerna var han lite  nervös över att sova hos främlingar, men allt har gått bra  och nu ser han bara positivt på soff-lånar-kulturen.
  • På väg. Magnus Arreflod har fastnat i couchsurfingsnurren. Snart ger han sig av till Spanien på semester, och då kommer han att besöka nya människors hem och sova på deras soffor.
  • Sex soffliggare. Couchsurfingkulturen sprider sig snabbt. Äventyr, billiga resor och nya vänner lockar Natalia Pochenkina och Liza Lazunina från Ryssland, Magnus Arreflod från Sverige, Jelena Milinkovic och Magdalena Milinkovic från Serbien och Giuseppe Todaro från Italien. Någon oro att hamna hos oärliga personer känner de inte, de litar på organisationens säkerhet och andra medlemmars referenser. Längst till vänster sitter Magnus son Loke Granberg, fem år, som  ännu inte har hunnit surfa några soffor.

De surfar från land till land. Sover på okända människors soffor och låter främlingar sova på deras. Allt för att resa billigt och få ta del av en ny kultur. Couchsurfing är ett nytt sätt att resa. – Det är beroendeframkallande, säger surfaren Giuseppe Todaro från Italien som nu befinner sig i Österfärnebo.

Annons

Som turist blir resan ofta dyr och du hänvisas till de vanliga sevärdheterna. Ofta missar man det genuina, de där charmiga gatorna, kaféerna och utflykterna som bara lokalbefolkningen känner till.

Couchsurfing, eller soffsurf- ning som det blir på svenska, är en ny trend som råder bot på det problemet.

– Du kan leva ett lågbudgetliv och spara pengar fast du reser. Samtidigt kommer man i kontakt med lokalbefolkningen. Du följer med in i deras hem och får tips och råd, säger Giuseppe Todaro från Italien.

Åker vart han vill

I tre år har han varit medlem i couchsurfing.com och rest över hela Europa och bott på främlingars soffor. Allt han gör är att bestämma vart han vill åka, sedan söker han på hemsidan efter någon i området som har en soffa ledig. Det är också så han har tagit sig genom Sverige till Österfärnebo där han är nu är på läger.

– Couchsurfing är det bästa du kan göra, det är beroendeframkallande, säger han bestämt.

Jelena och Magdalena Milinkovic från Serbien har också surfat sig från Stockholm till Österfärnebo. För dem var det premiärtur, men absolut inte sista gången.

– När vi blev rekommenderade couchsurfing av en kompis tänkte vi varför inte? Vi har inget att förlora, säger Jelena.

Resesättet innebär att du sover hemma hos okända människor. Lite läskigt de första gångerna men det går snabbt över enligt surfarna.

– Man kan chatta och se referenser för varje person, vad andra har tyckt om han eller henne. Han vi bodde hos i Södertälje var jättetrevlig, det kändes som om vi känt varandra hela livet, säger Jelena.

Hela Europa

Magnus Arreflod har en stuga i Österfärnebo där surfare brukar sova över. Själv har han bott på soffor i Italien, Frankrike, och Portugal.

För honom är couchsurfing det ultimata sättet att träffa nya personer, på ens egna villkor. Tar du emot gäster har du satt upp vissa regler, och när du åker någonstans skickar du förfrågningar till folk du själv valt ut.

– Och så lägger de ut evenemang på nätet om alla kan haka på. Jag kom i kontakt med surfningen genom en sån fest, sedan har det rullat på. Det är otroligt givande, säger han.

Soffsurfarna öser lovord över resesättet och alla de sidoarrangemang som det puffas för på hemsidan.

Var de än befinner sig i världen har de en vän att fika med, resa med eller en soffa att sova på. Allt är bara några knapptryck bort.

Mer läsning

Annons