Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltidsjobb med heltidslön för föräldrar

Kortare arbetsdagar med bibehållen lön för alla småbarnföräldrar.

Ett sådant försök vill Vänsterpartiet nu genomföra inom Sandvikens kommun.

– Då får vi tryggare barn, säger oppositionsrådet Karin Nilsson.

Annons

Landstinget Gävleborg var först ut i Sverige med att erbjuda alla anställda småbarnföräldrar åtta simmars lön för sju timmars arbete.

Försöket blev uppskattat men också kontroversiellt. Nästan alla småbarnföräldrar som fick chansen att gå ned i tid utan att förlora pengar tackade ja till erbjudandet. Men landstinget blev också anmält till Jämo av anställda som betraktade arbetstidsförkortningen som en orättvis löneförmån till en viss grupp.

I samband med nedskärningar beslutade landstingsledningen att ta bort arbetstidsförkortningen för att spara pengar.

Vill göra nytt försök

Nu vill Vänsterpartiet göra ett nytt försök inom Sandvikens kommun.

Förslaget är att alla kommunanställda föräldrar med barn upp till sex års ålder ska få chansen att jobba deltid med heltidslön.

– Vi har inte sagt någonting om hur många timmar de ska få gå ned i tid. Alla timmar är bra timmar i det här sammanhanget, säger Karin Nilsson.

Hon tror att vänstern kan få stöd från andra partier för sin idé, men är medveten om att det finns ekonomiska argument emot satsningen.

– Jag tycker att vi åtminstone måste våga utreda den här modellen för barnens bästa.

Karin Nilsson menar att det i dag inte bara är småbarnsföräldrarna som har svårt att få tiden att räcka till. Även barnen är stressade.

– Med en förkortad arbetsdag hinner föräldrar med både jobb, hem och familj. Mer tid frigörs till barnen och deras intressen.

Inom Vänsterpartiet ser man också en arbetstidsförkortning som en jämställdhetsfråga. Kvinnor som i dag betalar männens möjlighet att jobba heltid genom att själv jobba deltid och ta huvudansvaret för hemmet frigörs från deltidsfällan, menar man.

I en annan motion med inriktning på barnfamiljer föreslår Vänsterpartiet att Sandvikens kommun i ett sexpunktsprogram ska satsa mer på bland annat socialt fältarbete, fritidsgårdar, fritidsverksamhet i bostadsområdena samt ta ett större ansvar för ungdomsmottagningen.

 

Mer läsning

Annons