Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dementa far illa när personalen bantas

Fyra av 24 tjänster försvinner, schemat läggs om och de anställda kommer inte längre att jobba våningsvis.

Så slår äldreomsorgens neddragningar mot Kremlans gruppboende.

– Vi måste röra oss över hela huset. För pensionärerna är det absolut inte bra med så många ansikten att hålla reda på, säger undersköterskan Barbro Holmlund.

Annons

Äldre människor i allmänhet och demenssjuka i synnerhet riskerar att bli förvirrade när det inträffar förändringar i närmiljön. Hittills har Kremlans personal jobbat gruppvis på olika våningar, vilket inneburit en trygghet för de gamla: De lär sig känna igen de anställda.

Men nu ska fyra tjänster bort och schemat måste läggas om. För personalens del innebär det att vissa arbetspass blir tio timmar långa och att de anställda ska röra sig mellan gruppboendets tre våningar.

Risken är stor för ökad förvirring bland de demenssjuka, befarar Barbro Holmlund.

– Jag tror att det blir jättejobbigt för pensionärerna, säger hon.

I ett protestbrev till kommunen med 21 namnunderskrifter varnar de anställda också för att pressen leder till ökad risk för misstag i arbetet. Och "vem ska ha tid att ge det ´lilla extra´, att hålla någon i handen som är full av oro eller att trösta någon som är ledsen?", undrar personalen.

– Det blir inte alls samma vård som i dag. Promenader kommer det till exempel inte att finnas tid till. De anhöriga är väldigt missnöjda, de känner inte samma trygghet som tidigare. Det är redan nu jobbigt för dem när de ska hälsa på, demens gör deras nära och kära till främmande personer, säger hon.

Arbetarbladet har tidigare berättat om anställda på demensboendet Solbacken, som också är oroliga för neddragningarna. Alla äldreomsorgsenheter i kommunen har gjort riskanalyser av neddragningarna (se fakta).

Mer läsning

Annons