Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är bara början”

/
 • NYTT SKIDOMRÅDE. Så här ska den nya skidorten se ut. Det blir hotell, lägenheter och stugor ett par minuters promenadväg från luftarna. På bergets södra sluttning blir det ett helt nytt skidområde. Även öster och västerut blir det nya backar.BLIVANDE SKIDORT. Kommunalrådet           Peter Kärnström och Kungsbergetordföranden Mikael Rundblom framför den skidanläggning som nu ska förvandlas till en hel skidort med hotell, stugbyar,         lägenheter och nya skidbackar österut, västerut och söderut.

Tio nya skidbackar. Liftar. Hotell. Stugbyar. Lägenheter. Investeringar för en halv miljard. Minst 250 jobb under säsong.
– Och det är bara början, sade styrelseordföranden Mikael Rundblom när han presenterade detaljerna i Kungsbergets jättesatsning.

Annons

Kommunalrådet Peter Kärnström och turistchefen Eva Hofstrand satt med breda leenden och bara myste när startskottet i går gick för Kungsbergets förvandling från skidanläggning till skidort.

Precis i ingången till den lågkonjunktur som skakar världen görs nu en turistsatsning i Sandviken med stora mycket investeringar som i sin tur genererar ännu fler investeringar och hundratals nya jobb inom en konjunkturokänslig bransch.

– Jag är väldigt glad i dag. Det var det här vi hoppades på när vi sålde Kungsberget till ett företag med en stark driftkraft, sade Peter Kärnström.

Arbetarbladet berättade om huvuddragen i jättesatsningen redan i går. Under en femårsperiod ska en halv miljard investeras i nya skidområden efter hittills ovanvända sluttningar på bergets södra, östra och västra sidor samtidigt som det blir 2 500 bäddar i hotell, lägenheter och stugbyar.

– Det är ändå bara början. I framtiden kan det bli mycket mer. En skidort slutar aldrig växa, sade Mikael Rundblom, styrelseordförande och delägare i Branäs Fritid, Kungsbergets moderbolag, på presskonferensen i går.

Eftersom företaget tidigare med framgång kört exakt samma upplägg i Branäs där det investerats för 600 miljoner, utstrålade den 52-årige Salaadvokaten starkt självförtroende när han presenterade planerna för den blivande skidorten i Gästrikland.

– Det här är en trygg och säker satsning, sade han.

Lågkonjunkturen beskrev han som en möjlighet och inget hinder.

– Den här branschen har en stadigt stigande kurva. Den är okänslig och växer även i lågkonjunkturer. Det kan till och med gå extra bra i tider när svenskarna väljer bort långa resor för att i stället semestra oftare och kortare på hemma plan. Och när allt annat stannar av för byggbolagen är det rätt tid att göra en sådan här utbyggnad.

Enligt Mikael Rundholm har Kungsberget bättre förutsättningar än Branäs och alla andra svenska skidorter.

– Här finns en fjärdedel av den svenska befolkningen inom pendlingsavstånd. Det finns en stad en kvarts bilkörning bort. Vi kan bygga bostäder inom gångavstånd från liftarna. Närheten, klimatfrågan, turisternas beteende – allt talar för att det här är rätt.

De 15 markägarna runt berget har skidföretaget redan fått klartecken från. Hindret som det nuvarande naturreservatet utgör är på väg att undanröjas. Kommunen ska ta fram ny detaljplan. Nästa sommar väntas de första turistbostäderna vara färdiga.

Branäskoncernen står själva för allt som är kopplat till skidåkning, restauranger och annan service nära backarna. Hotell, stugor och lägenheter ska i första hand ägas av företag och privatpersoner.

För Kungsbergets mångårige platschef Stefan Alanärä, den som kan berget bäst av alla, är det lite av en dröm som nu går i uppfyllelse efter många års spekulerande om hur skidanläggningen skulle kunna växa till en hel skidort.

– Det känns bra att nu få nedtecknat på papper allt jag sett framför mig under alla promenader jag tagit runt det här berget genom åren, sade han när skissen över det nya turistområdet visade upp för media och kommunföreträdare.

Mer läsning

Annons