Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är en skam att inte kunna sluta spela

– Det är större skam att erkänna att man är spelmissbrukare än alkoholist. Det säger drogterapeuten Lasse Andersson som varit med och hjälpt ett 20-tal Sandvikanställda att sluta spela.

Annons

Gula Villan i Sandviken har blivit ett begrepp för alla de som genom åren fått hjälp med sitt missbruk. Där bedrivs öppen dagvård och eftervård.

Tillsammans med Sandvik beslöt Manpower Hälsopartner, som sköter företagshälsovården, att göra ett försök med ett 20-tal spelmissbrukande Sandvikanställda. Alla var män, bland dem Marko Ruuskanen, Kenny Almén och Henrik Larsson. De har gått på öppenvård i över ett år och utvärderingen visar att det fungerat bra.

– Det är en besatthet som annat missbruk som man inte kan ta sig ur själv, säger Manpowers drogterapeut Lasse Andersson.

De spelmissbrukare som deltog i försöket hörde själva av sig eftersom familjen tvingade dem att söka hjälp eller så var det hustrun eller sambon som ringde.

– De här killarna har fått ett nytt liv och de har blivit pådrivande att hjälpa andra. Självklart känner de till många kollegor som spelar. Bara det att de berättar om sig själva på jobbet gör att de ger offentlighet till problemet, säger Lasse Andersson och fortsätter:

– Att komma trött på jobbet och stå vid en maskin kan vara livsfarligt. Det är dags att cheferna börjar fråga varför en anställd inte sover.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons