Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är jättedumt att fler inte vågar kalla sig feminister"

/
  • POESI. I dag läser Sofie Eriksson, 16 år, poesi på Folkbiblioteket. Sofie är feminist och för två år sedan fick hon Stig Sjödins ungdomslitteraturpris.

Sofie Eriksson är den första – och hittills enda – som fått Stig Sjödins ungdomslitteraturpris. Hon är poet, feminist, politiskt engagerad och i dag, söndag läser hon poesi på Folkbiblioteket.
– Det är jättedumt att fler inte vågar kalla sig feminister. Det borde inte vara ett så laddat ord, tycker hon.

Annons

Det var för två år sedan som Sofie Eriksson fick det då nyinstiftade Stig Sjödins ungdomslitteraturpris, för sin poesi. Sedan dess har det inte delats ut, så än så länge är hon ensam om utmärkelsen. Nu är Sofie 16 år och hon fortsätter skriva.

– Jag skriver när jag har stora känslor och så. Ibland känns det mer, ibland känns det mindre. Det kan gå flera månader utan att jag skriver, andra gånger skriver jag flera dikter samma dag, berättar hon.

I dag framför hon en poetry slam-inspirerad text som handlar om varför man säger – "man".

– Vi säger "man är glad" och så, det var det jag började tänka på. Sen kom det att handla om manligt och kvinnligt och sådana saker. Det är nog den jag är mest nöjd med av allt jag skrivit.

Sofie är medlem i SSU och diskuterar gärna politik. Framför allt är det kvinnofrågor och jämställdhet som engagerar och självklart är hon feminist.

– Feminism för mig är att inse att vi inte är jämställda, och att tycka att vi ska vara det. Det borde inte vara så laddat.

Sofie går musikestetisk gymnasielinje och vet redan vad hon vill syssla med efter skolan.

– Jag vill bli lärare. Jag har haft en del bra lärare som jag har sett upp till och vill gärna vara en sådan person för andra människor.

 

Mer läsning

Annons