Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är min skyldighet att hjälpa till"

/
  • 13 miljoner syrier befinner sig på flykt, hälften av dem är barn. Omkring 220 000 människor har dött sedan krigets början.    Våldet har slagit ut allt.  Rädslan för att bli dödad, eller att förlora någon de älskar, är ständigt närvarande. De behöver hjälp nu. Vill du ge ett bidrag?   Sverige för UNHCR PG: 90 01 64-5 BG: 90 0-16 45

Hundratusentals syrier har dött och miljontals är på flykt. Människor behöver mat och vatten. De har inte tillgång till skydd, vård och utbildning. Från Sandviken gör Shiyar Ali allt han kan för att hjälpa krigets offer.

Annons

Fyra års krigande har sargat Syrien. Människor har sett sina hem förstöras av bomber och anhöriga dödas. De har förlorat allt. Städer ligger i ruiner. Det brutala våldet har tvingat över 3,9 miljoner människor att fly från sitt hemland, hälften av dem är barn. Över 10 miljoner är på flykt från sina hem inne i Syrien.

– Det är mitt folk som lider, säger Shiyar Ali, kaféägare i Sandviken men med rötterna i Syrien.

I över 20 år har han varit en restaurangprofil i Gävle och Sandviken. När kriget bröt ut 2011 följde Shiyar utvecklingen med stor oro. Han bestämde sig för att sälja restaurangen Living Room för att kunna ägna sig åt solidaritetsarbete för kurdernas sak i Syrien.

– Jag var tvungen att göra något, det går inte att blunda för vad som händer i Syrien. Mina syskon och föräldrar bor kvar medan jag har ett tryggt liv här, det är min skyldighet att hjälpa till så gott jag kan.

Shiyar Ali har mobiltelefonen i handen och öronsnäcka. Telefonen ringer och Shiyar ursäktar sig.

– Jag måste ta det här, det är ett äldre par som sitter fast vid gränsen mellan Syrien och Irak. De är 70 och 72 år och svårt sjuka.

Han ser bekymrad ut men pratar lugnt.

Shiyar har hjälpt otaliga människor att fly från Syrien. Som representant för syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiet, PYD var Shiyar Ali en av de drivande aktörerna för att få den svenska journalisten Joakim Medin fri från fångenskapen i Syrien tidigare i år.

– Joakim är en god vän till mig. Han är en modig frilansjournalist som ville belysa situationen på plats. Han reste till Syrien i samråd med mig och jag hjälpte honom med kontakter i landet.

När Joakim Medin tillfångatogs vid en vägspärr i staden Qamishlo av syrisk säkerhetstjänst insåg Shiyar att de måste jobba snabbt och kräva frisläppning.

– I syriska fängelser förekommer tortyr och levnadsförhållandena är hemska.

Shiyar Ali vet vad han pratar om, han satt själv fängslad i syriskt fängelse i slutet på 1980-talet.

– Mitt enda brott var att jag var kurd.

Efter en veckas förhandlingar släpptes Joakim Medin, tack vare kurdisk hjälp. UD hade inga möjligheter att förhandla på plats.

– Jag mötte honom på Arlanda. Det var ett glädjefullt ögonblick, säger Shiyar och låter ana ett leende innan han på nytt måste svara i telefonen.

Förutom att hjälpa människor, ordnar Shiyar seminarier i Sverige och i Europa för att informera om situationen i Syrien.

– Jag försöker vara deras röst. Jag pratar både med studenter och riksdagspolitiker. Alla behövs i kampen mot den mörka och starka kraften – terrorismen.

SVT, TV4, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och TT är några av de medier som genom Shiyar får hjälp att rapportera från Syrien.

Han ordnar också insamlingar tillsammans med andra hjälporganisationer. De senaste fyra månaderna har sju lastbilar med förnödenheter har skickats till Syrien och tre ambulanser har köpts in. Men en långdragen konflikt som den i Syrien får människor i omvärlden att tröttna, tappa intresset och vara mindre benägna att skänka pengar.

– Men det är viktigt att vi fortsätter, betonar Shiyar.

Det är svårt att hänga med i Syrienkonflikten. Från 1971 styrdes Syrien av familjen Assads auktoritära regim i 43 år. Ur fredliga demonstrationer bildades 2011 starka oppositionsgrupper och 2012 hade konflikten utvecklats till inbördeskrig. Att sedan IS, Islamiska staten, skulle uppstå ur kaoset och locka unga krigare från andra länder hade ingen räknat med.

– IS våldtar och dödar. Många kristna har tillfångatagits, kvinnor och barn rövas bort och säljs på marknader, byar och städer förstörs. Det är en stor tragedi.

Omvärlden skulle ha agerat tidigare anser han.

– Det blir inte lätt att få bort IS. Med våld kommer vi aldrig att kunna lösa konflikten. Alla inblandade måste sätta sig ned och diskutera. Det behövs ett samarbete över gränserna för att stoppa jihadisterna som strömmar in i landet. Vapenleveranserna måste stoppas och vi måste få till en vapenvila. Och alla parter måste känna sig delaktiga.

Han är övertygad om att det är möjligt att skapa fred, oavsett tro och etnicitet.

– I norra Syrien pågår en spännande utveckling, trots terrorism och inbördeskrig. I Qamishli lever kurder tillsammans med andra etniska grupper. Det är en mosaik av människor och de har skapat ett fungerande självstyre som bygger på ett socialt kontrakt och att varje grupp har rätt till självständighet. Om omvärlden stödjer det kan vi också stoppa IS.

Mer läsning

Annons