Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fanns legionella i Sandviks duschar

Det var legionellabakterier som fanns i Sandviks duschar. Det står klart sedan svaren på de nya provtagningarna kommit. Nu har alla duschar spolats igenom med hett vatten för att få bukt med bakterierna som kan orsaka dödsfall.

Annons

I början av mars visade provsvar från Smittskyddsinstitutet halter av legionellabakterier i duschen på PV62, i herrarnas duschrum på rörverk 68 samt i duschrummet på elpol 96.

Men långsam postgång kunde vara en möjlig förklaring. Proverna kom in till institutet först sex dagar efter att de tagits.

Om de får stå för länge kan det bli bakterietillväxt och därför visste man inte om det fanns legionella i dem från början eller om det börjat växa under själva postgången.

Nu har svaren på de nya prover som togs kommit och även de visar på halter av legionellabakterier.

– Det var inte några mängder så det ska inte vara någon fara men vi har ändå gjort en åtgärd, säger arbetsmiljöingenjör Jan Larsson.

Sedan svaren kom har Sandvik spolat igenom de berörda duscharna med hetvatten. Under torsdagen togs även nya prover som skickades med taxi till Smittskyddsinstitutet.

Skulle bakterierna finnas kvar blir nästa steg att gå in och titta i ledningarna.

För tio år sedan dog en anställd på Sandvik sedan han andats in legionellabakterierna.

Sedan dess görs regelbundet mikrobiologiska provtagningar i duschrummen. Temperaturen i duscharna hålls även fem grader högre än Boverkets rekommendationer.

Mer läsning

Annons