Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att få rätt mot polis som gjort fel

Det går att få rätt om man tycker att polisen gjorde fel när någon slapp undan böter. Åklagaren kan i efterhand inleda en utredning. Det berörda polisbefälet kan även anmälas för tjänstefel.

Annons

I går berättade Arbetarbladet om Markus som fick 3 300 kronor i fortkörningsböter samtidigt som hans svägerska klarade sig undan. Den polis som stoppade kvinnan lät sig bevekas av hennes tårar och skrev aldrig ut någon bot – trots att de körde lika mycket för fort på samma gata. Befälet utnyttjade en regel i polislagen som heter rapporteftergift. Det har polisen rätt att göra om man tycker att omständigheterna är så speciella att straff inte behöver delas ut.

Men det går att få rapporteftergifter ändrade i efterhand. Det berörda polisbefälet kan inte ångra sig och sedan skriva ut böter men däremot har både arbetsledaren, oftast förundersökningsledaren, och åklagaren rätt att inleda en utredning om de tycker att beslutet var fel.

Som privatperson kan man vända sig till åklagare och begära prövning av ärendet. Man behöver inte vara part i målet. Den berörda polisen kan även anmälas för tjänstefel. Då hamnar fallet hos riksenheten för polismål som gör sin bedömning. Men det var ingenting som Markus fick veta när han ringde till stationen i Sandviken i onsdag.

I ett uppmärksammat trafikbrott i Göteborg förra året anmälde en man två cykelpoliser till Justitieombudsmannen, JO. Han bötfälldes för att han cyklade mot rött ljus medan hans flickvän kom undan med uppmaningen att åka hem och laga en god middag till sin kille.

Att polisen river böter är bara ett symboliskt uttryck. Egentligen är det tjänstefel när de gör det. Däremot kan de välja att inte skriva ut en bot vilket var fallet i Sandviken härom dagen.

Mer läsning

Annons