Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är Elisas badvatten

/
  • Brunt vatten. ”Rena lotteriet”, säger Elisa Norell om möjligheten att kunna tvätta sig i rent vatten. Sedan hon flyttade till Björksätra för ett och ett halvt år sedan har hon till och från fått en brun sörja genom kranarna.
  • Köper dricksvatten. Elisa Norell undviker att dricka vattnet som kommer från kranen. Hon håller sig till flaskvatten för att vara på säkra sidan.
  • Brun sörja. Så här kan det se ut hemma hos Elisa Norell i södra Björksätra när hon spolat upp ett bad. ”Ibland kan man få spola i 45 minuter för att få det rent”, berättar hon.

När Elisa Norell spolat upp ett bad fylls karet med en brun lortig sörja som ingen vill kliva ned i.

– Det är rena lotteriet. Vissa kvällar får man spola 45 minuter för att få vatten med hyfsad färg. Miljömässigt är det vansinnigt, säger hon.

Beskedet från kommunen är att så länge som Sandviken har en ytvattentäkt måste invånarna till och från stå ut med missfärgat vatten.

Annons

Elisa Norell på Blodriskegränd i södra Björksätra får ofta frågan av nioårige sonen Svante om det är en sådan kväll när det finns vatten som det går att bada i.

– Jag vet inte. Jag ska se efter, brukar hon svara.

Duschar på kvällen

Själv ser Elisa alltid till att duscha på kvällen eftersom hon inte har tid att spola tills det kommer rent vatten på morgonen innan hon ska till jobbet om det nu råkar vara en sådan dag.

Dricka kranvatten kan hon omöjligt tänka sig. Möjligen får det duga att koka potatis i. Kaffe brygger hon på kolsyrefritt flaskvatten från affären.

– Så här har det varit till och från sedan jag flyttade till Björksätra för ett och ett halvt år sedan. När jag berättade på Facebook om hur vattnet ser ut hemma hos mig var det folk som bor i andra stadsdelar som kommenterade att de har det likadant.

Brun is i arenan

Som Arbetarbladet berättade för ett par veckor sedan fick personalen i Göransson Arena avbryta spolningen inför ispremiären 1 september av samma skäl. Isen blev brun.

– Då blev jag riktigt arg. Det är otroligt att det vatten som vi ska tvätta oss i och laga mat med inte ens duger till att spola upp en isbana.

Hånfullt

Elisa Norell tycker det känns hånfullt att få uppmaningar från kommunala Sandviken Energi om att vara rädd om miljön och inte slösa på vattnet i onödan.

– Det är rena vansinnet att stå och spola i mer än en halvtimme för att få till vatten som man kan tvätta sig i, säger hon.

Mer läsning

Annons