Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det stormar runt Högbo Bruk – igen

/
  • Den nya byggnaden intill det konstfrusna skidspåret där Team Sportia nu har försäljning och uthyrning är uppfört utan byggnadslov.

Högbo Bruk AB har hamnat i blåsväder – igen. Företagsledningen är nu polisanmäld av kommunen för brott mot strandskyddsbestämmelserna och dessutom misstänkt för två svartbyggen.


– Vi inser att vi borde ha sökt tillstånd, säger styrelseordföranden Per Engström och platschefen Arne Anderstedt utan några bortförklaringar.

Annons

För knappt två veckor sedan avslöjades att kommunägda Högbo Bruk brutit mot alkohollagen genom att servera vin utan tillstånd vid ett par större middagar där kocklandslaget stod för maten.

Nu har det kommit fram att bolaget också brutit mot strandskyddsbestämmelserna genom att bygga pumphus för konstsnötillverkningen alldeles intill strandkanten utan att söka dispens.

Pumphuset är dessutom uppfört utan byggnadslov. Samma sak gäller den nya byggnaden intill det konstfrusna skidspåret där Team Sportia nu har försäljning och uthyrning.

Bygg- och miljöförvaltningen har polisanmält Högbo Bruks ledning för miljöbrott och begärt förklaringar till de båda svartbyggena.

– Det är superdåligt gjort. Självklart ska reglerna följas, säger bygg- och miljöchefen Ola Edström.

Per Engström och Arne Anderstedt berättar att det fördes en lång diskussion om det konstfrusna skidspåret skulle betraktas som bygglovspliktigt. När beskedet kom att så inte var fallet tycks dåvarande vd:n ha glömt bort att söka strandskyddsdispens och bygglov för pumphuset.

– Som styrelseordförande utgick jag bara från att det var gjort, säger Per Engström.

Bodarna där det nu är butik och uthyrning, även de placerade inom strandskyddsområdet, är en tillfällig lösning i avvaktan på en permanent butikslokal.

– Men självklart skulle vi ändå ha sökt byggnadslov. Det är tillfälligheter som gjorde att det inte blev av. Det enda vi kan skylla på är mänskliga faktorn och hög arbetsbelastning. Men jag inser att det är ett dåligt försvar, säger Arne Anderstedt.

– Jag vet inte vad allmänheten tycker. Men i fallet med alkoholtillståndet handlade det om ett telefonsamtal och en avgift på 800 kronor som vi missade. Det var klantigt. Konsekvensen vi tagit är att i fortsättningen avstå från att hantera alkohol själva och i stället överlåta det till restaurangerna vi samarbetar med, säger Per Engström.

– Schabblar man till det för många gånger sätter det givetvis sina spår på förtroendekapitalet. Vi äger ett problem och nu ska vi rätta till det som gjorts fel, säger Arne Anderstedt.

Mer läsning

Annons