Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det vore katastrof om båda måste gå”

/
  • CHOCK. När Janne och Eva Holm gick av sina skift i torsdags hade de bara hört att det skulle bli ändrad skiftgång – och båda skulle få vara kvar. Dagen därpå vaknade de till nyheten att Sandvik SMT varslar 900 personer i Sandviken. ”Det har gått alldeles för fort, vi har inte ens hunnit tänka på vad vi skulle göra om vi får gå”, säger Eva.
  • HOPPAS. Eva Holm skulle få vidareutbilda sig och lära sig några nya maskiner senare i vinter. Nu är hon orolig för att den utbildningen ska utebli. ”Jag vill jättegärna göra den, ju större kompetens man har desto större chans måste det vara att få vara kvar”, säger hon.

Janne och Eva Holm har båda två bytt karriärer i vuxen ålder. Nu jobbar paret på Sandvik sedan några år tillbaka, och oron är påtaglig över vad som ska hända nu när varslen kommit.
– Det vore ju katastrof ekonomiskt om vi fick gå båda två, säger Eva.

Annons

Janne och Eva Holm gick av sina skift på Sandvik SMT på torsdagsnatten.

När de vaknade morgonen därpå kunde de läsa om att 900 personer skulle varslas från deras arbetsplats.

Sedan dess har de läst tidningar, sett på tv-nyheterna och hoppats på ytterligare besked om hur det ska gå till med varslen – och vilka som ska bli tvungna att gå hem.

– Det känns ju för jävligt. Det är en enorm oro, säger Eva Holm.

Eva jobbade på Emsab, Elmätarservice AB i Storvik, i 18 år.

Men i takt med orderminskningen fick fler och fler gå och i maj 2001 fick Eva också sluta – då var hon den näst sista kvar av alla anställda. Efter fyra år med tillfälliga anställningar fick hon sedan sommarjobb på Sandvik – och blev kvar.

– Jag fick en tillsvidareanställning på min 55-årsdag. Det var ju kanon, en käring som jag, säger hon och skrattar.

Och hon trivs utmärkt på sitt jobb i ämnesberedningen på pressverk 62. Hon har fått vidareutbilda sig, lära sig flera maskiner och känner sig som hemma.

– Jag trivs som fisken i vattnet där, med jobbarkompisar och chefer och allt. Och det tror jag att många andra också gör.

Maken Janne Holm hamnade också på Sandvik relativt nyligen, för drygt fem år sedan.

Han drev egen taxifirma i 20 år, men det var slitsamt och arbetsdagarna blev långa. Så för några år sedan bestämde han sig för att sälja firman.

– Det var aldrig några åttatimmarsskift utan tio, tolv timmar hela tiden. Och sjudagarsveckor, säger han.

Sedan fick han sin anställning på pressverk 62.

Sedan Eva anslöt jobbar paret på samma arbetsplats och när varslen kommer är de förstås oroliga över hur familjen ska drabbas.

– Man har ju vissa planer inför våren, rust av huset och så. Nu vet man ju inte hur det blir med det, säger Janne.

– Och även om vi inte är pur- unga har ju vi också huslån som ska betalas och liknande. Blir det så att vi går ner i lön och måste stämpla samtidigt vore det katastrof ekonomiskt, säger Eva.

Många av kollegorna har sökt en plats i den utvecklingsgrupp man tidigare planerade att sätta den övertaliga personalen i tillfälligt.

Nu undrar de om det fortfarande är aktuellt med utvecklingsgruppen.

Och Eva är orolig för de vidareutbildningar hon har blivit lovad, och som hon tror kan göra henne lite säkrare på att få vara kvar.

– Vi hoppas ju att det kommer mer information nu till veckan när vi kommer ner. Men det är väl ingen som vet något än, säger Janne.

De konstaterar att de inte är ensamma om att oroa sig. Äldsta dottern och hennes man jobbar också på Sandvik, precis som flera av deras grannar och bekanta, och nu är varslen det stora samtalsämnet.

– Visst grubblar man, och funderar över vad man ska göra. Men det är ju bara att vänta och se, säger Janne.

Både Janne och Eva jobbar på Sandviks pressverk 62

Mer läsning

Annons