Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diesellok på tomgång kan vara miljöbrott

Ett diesellok från Railcare Tåg AB har under flera helger stått och gått på tomgång på stationen i Storvik. Det har upprört många boende i området som tröttnat på att dieselloket släpper ut avgaser. Nu ska det utredas om Railcare Tåg AB har gjort sig till skyldiga till miljöbrott.

Annons

Under flera helger i år har ett av Railcare Tåg AB:s diesellok stått och gått på tomgång på stationen i Storvik. Efter att det uppmärksammats av boende i området som tröttnat på att loket stått och släppt ut avgaser och förorenat miljön flyttades loket till Granstanda i Hofors på söndagen. På måndagen var det i trafik igen.

– Problemet är att om vi slår igen loket, så får vi inte i gång det igen. Vi väntar på reservdelar från en leverantör och innan vi har fått delarna kan vi inte laga loket, säger Ulf Norlén, maskin- och underhållsansvarig på Railcare Tåg AB.

Polisen kan göra anmälan

Både Sandvikens kommun och Hofors kommun har reagerat negativt på dieselloket. Men ingen av dem har än så länge gjort en polisanmälan.

– Vad jag kan se så har vi inte fått in någon anmälan från någon av kommunerna än. Om inte vi inte får in någon anmälan, så kommer polisen eftersom vi har fått kännedom om händelsen att upprätta en egen anmälan och ta ställning till om det har begåtts något miljöbrott eller inte, säger Christina Ronqvist, miljötekniker vid Gävleborgspolisen.

Då kommer polisen utreda händelsen som miljöbrott.

Sandvikens kommun är osäkra på om Railcare Tåg AB har brutit mot deras föreskrifter om tomgångskörning.

– Vi tycker inte att man ska låta ett diesellok stå och gå på tomgång under en lång tid. Vår statsjurist håller just nu på och tittar på om Railcare har brutit mot våra föreskrifter, säger Peter Kärnström (S), kommunalråd i Sandvikens kommun.

Håkan Eck är bygg- och miljöchef i Hofors kommun.

– Det är bra att de har flyttat det där eländet nu. Men vi kommer troligtvis inte att göra någon polisanmälan, eftersom vi tycker att det är en sak för polisen och inte för Hofors kommun, säger han.

Mer läsning

Annons