Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren blir oroliga och stressade av alla myggen

Inte bara människor far illa av mygginvasionen runt Nedre Dalälven, även djuren far illa.
– Alla gräsätande djur blir oroliga, stressade och det finns till och med dokumenterade dödsfall, säger länsveterinär Mats Scharin.

Annons

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, engagerar sig i myggfrågan. De tar ställning för djuren som far mycket illa av den mängden mygg som finns i trakterna kring Nedre Dalälven just nu.

Även länsveterinären, Mats Scharin, som informerade på torsdagens myggmöte i Österfärnebo intygar att mygginvasionen får stora konsekvenser för djuren. Kor och hästar kan bli bitna över allt eftersom de har så tunn hud.

– Korna har heller ingen svans som duger till att fläkta bort myggen. Hästarna har visserligen en bra svans och de kan ställa sig skavfötters och vifta varandra i ansiktet, men det hjälper inte när det är så här stora mängder mygg, säger Mats Scharin.

Fåren har sin päls som skyddar, men inte på mage och ansikte.

– De knäar och slänger sig därför ner på mage, det gör att de inte kan äta och de blir rastlösa, säger Mats Scharin.

Lantbrukarna tvingas därför hålla sina kor, får och hästar inomhus när myggplågan är som värst. Det är tillåtet att göra det om de annars utsätts för avsevärt lidande.

– Här är det utan tvekan förknippat med stort lidande, säger Mats Scharin.

Samtidigt påpekar han att djurens välfärd på så sätt blir lidande.

– De mår bäst av att få gå ute och beta och det finns även forskning som visar på att mjölkkor får bättre fysik när de är ute och därmed producerar mer mjölk.

Mer läsning

Annons