Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda för knivbråk vill prövas av HD

Den uppmärksammade knivskärningen på Nya Bruket förra året kan bli prejudicerande för andra rättsfall där det är svårt att bevisa vem som har gjort vad av flera inblandade. Det uppger advokaten Bengt-Olof Horn i den begäran om prövningstillstånd som nu nått Högsta domstolen.

Annons

Tre män dömdes förra året för en knivmisshandel under ett bråk på Nya Bruket. Bakgrunden var en vårdnadstvist mellan två familjer som urartade.

Gävle tingsrätt kunde inte utreda vem som hade gjort vad och friade männen. Men i hovrätten dömdes samtliga till två års fängelse. Hovrätten ansåg att trion tillsammans och i samförstånd utfört knivmisshandeln.

En av de dömda var en 27-åring som i polisförhör pekade ut Sandvikenpolitkern Battal Batti som den som beställt uppgörelsen som ledde till knivskärningen. 27-åringens försvarsadvokat Bengt-Olof Horn har nu begärt prövningstillstånd hos Högsta domstolen, HD. Han anser att hovrättens dom är bristfällig och otydlig på flera viktiga punkter när det gäller medgärningsmannaskapet. Han betonar att risken är stor att någon blir felaktigt dömd när domstolen inte närmare går in på vem som har gjort vad och bevisningen inte prövas individuellt.

Bengt-Olof Horn skriver att en eventuell dom i HD sannolikt kommer att påverka kommande rättsfall. Begäran om prövningstillstånd har gjorts gemensamt av de tre männens försvarsadvokater.

 

Mer läsning

Annons