Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes för att ha misshandlat sina spädbarn – går troligen fri

/
  • Den åtalade pappan med sin tidigare försvarare Lars Häggström i tingsrätten.

Pappan fick fem års fängelse efter ha misshandlat sina två spädbarn men efter förhandlingarna i hovrätten släpptes pappan ur häktet i väntan på dom. Något som tyder på att han kommer gå fri.
– Mot bakgrund av de fall som varit är det den mest sannolika bedömningen, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Annons

Att fälla någon för spädbarnsvåld är svårt då det medicinskt inte är så enkelt att fastställa om ett barns skador har uppkommit genom skakvåld eller inte.

Därför är det inte förvånande om den pappa från Sandvikens kommun som dömdes till fem års fängelse för att ha misshandlat och skakat sina två tvillingspädbarn kommer frias av hovrätten. Det menar förre överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– Med de friande rättsfall som funnits och sakkunniga rön angående skakvåld är det otroligt svårt att tänka sig det ska leda till en fällande dom, säger han.

Det var i början av året som skadorna på spädbarnen upptäcktes. Barnens pappa misstänktes för att ha skakat och utsatt barnen för våld som gett dem frakturer och blödningar i hjärnan som riskerar ge dem men för livet.

Pappan medgav i förhör att han skadat barnen men tog sedan tillbaka delar av sitt erkännande och menade att polisen pressat honom att erkänna i förhör.

På torsdag kommer hovrättens beslut men redan när förhandlingarna avslutades i mitten av september släpptes pappan ur häktet. Något som kan tolkas som att han kommer frikännas.

– Mot bakgrund av de fall som har varit är det den mest sannolika bedömningen, säger Sven-Erik Alhem.

I ett liknande fall friades en pappa av Högsta domstolen förra året då det inte säkert gick att säga att han orsakat sina barns skador genom att ha skakat dem.

För att fälla någon för skakvåld krävs tydlig bevisning från exempelvis vittnen som kan berätta hur den åtalade behandlat barnen enligt Sven-Erik Alhem.

– Men finns det ingen betydelsefull bevisning för ett skeende så är det svårt mot bakgrund av medicinska fynd komma fram till att det räcker för en fällande dom, säger han.

LÄS OCKSÅ:

Dömd för spädbarnsmisshandel - släpps ur häktet

Tvillingpappan: Jag ljög om att ha skadat barnen

Kommunen kritiseras i inspektion - polisanmälde inte spädbarnsmisshandel

Fem års fängelse för tvillingpappan

Kommunen: Inte självklart kontakta polisen

Svårt fällas för spädbarnsvåld

Mer läsning

Annons