Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domstolar oense om 15-årings rätt till traktorkort

Länsrätten och kammarrätten har olika uppfattningar i frågan om en 15-årig flickas rätt att ta traktorkörkort trots att hon inte har den rätta åldern inne.

Flickan får inte ta körkortet, enligt kammarrättens beslut.

Annons

Åldersgränsen för att få ta traktorkörkort är 16 år, men lagen tillåter även att 15-åringar tar körkortet om det finns särskilda skäl för det. Ett särskilt skäl kan vara att jordbrukare som har svårt att skaffa vuxen arbetskraft kan ha nytta av att deras barn som bor hemma hjälper till med att köra traktor.

Den 15-åriga flickan, som bor i Gävle kommun, ansökte i vintras till länsstyrelsen om att få ta traktorkörkort. Anledningen var att hon ville hjälpa sin mormors bror, som har en gård med stora skogs- och åkerytor i Sandvikens kommun. Den äldre mannen har av hälsoskäl svårt att orka med allt och körhjälpen från flickan ska vara enda sättet att kunna behålla gården.

Länsstyrelsen avslog dock 15-åringens ansökan. Men när hon överklagade till länsrätten fick länsstyrelsen bakläxa. Domstolen ansåg att det fanns särskilda skäl för att få kortet, trots att hon inte har åldern inne. Länsstyrelsen fick då i uppgift att göra en ny utredning, men myndigheten överklagade då till kammarrätten.

Kammarrätten anser, precis som länsstyrelsen, att det inte finns några särskilda skäl för att ge dispens. Anledningen är att 15-åringen inte bor hos sin mormors bror. Rätten fäste ingen vikt vid att 15-åringens mamma 1987 beviljades dispens från ålderskravet, trots att hon då inte bodde på den gård hon skulle köra traktor på.

Mer läsning

Annons