Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drick inte vattnet i Jäderfors – Sandviken energi varnar allmänheten

/

Sandviken energi avrådde på fredagen boende i Jäderfors från att dricka kranvattnet.
Flera personer i Jäderfors har blivit sjuka och fått ont i magen den senaste tiden och nu misstänker de att det kan vara för att de druckit av vattnet.
Men på kvällen kom beskedet att vattnet inte ska vara farligt att dricka.

Annons

Uppdaterad 20:10

Sandviken energi ger klartecken till Jäderforsborna att dricka vattnet igen. En utredning visar att vattnet inte är farligt. Just nu finns dock inget vatten i ledningarna. Prognosen är att det ska fungera igen klockan 7 på lördagsmorgonen.

LÄS MER: Vattnet går att dricka igen – Sandviken energi tar tillbaka varningen

På fredagseftermiddagen gick Sandvikens energi ut med en varning om att inte dricka vattnet i Jäderfors. Sandviken energi har nu ett team på plats som ska utreda vad problemet är.

Orsaken är att man fått klagomål på en lukt på vattnet.

– Vi vet inte riktigt vad det är men vi är på väg till Jäderfors just nu för att undersöka saken, säger Anders Kock, produktionschef Vatten på Sandviken energi.

Han berättar att uppmaningen är en försiktighetsåtgärd.

– Vi tog beslutet om att gå ut och varna för att vara på den säkra sidan.

Som Arbetarbladet berättat har många boende i centrala Sandviken har de senaste dagarna rapporterat att deras vatten luktar och smakar illa.

Men enligt Anders Kock hänger systemet i Jäderfors inte ihop med det i centrala Sandviken. Felen hänger alltså inte ihop.

– Det är skilda system. Sandviken får sitt vatten från en ytvattentäkt, Jäderfors från en grundvattentäkt.

Sandviken energi uppmanar Jäderforsborna att hålla sig uppdaterade på deras hemsida.

– Vi återkommer med mer information om var du som bor i området kan hämta vatten, säger informationschefen Ida Lindahl vid 14.30-tiden

Någon timme senare hade man ställt en vattentank vid korsningen Kärråsvägen Permatsvägen där Jäderforsborna man hämta vatten för dryck, hygien och matlagning.

LÄS OCKSÅ; Boende i Jäderfors hämtar vatten från tankar

En av de drabbade av det dåliga vattnet i Jäderfors är Emma Bergqvist från Knivsta. Då hon besökte sina föräldrar i byn så fick de vuxna magproblem och två små barn, 1,5 och 4 år gamla, blev väldigt sjuka.

– Det känns väldigt obehagligt, säger Emma Bergqvist.

Samtliga i Jäderfors som har kommunalt vatten berörs av varningen. Det är i dagsläget oklart hur länge varningen kommer att ligga kvar.

Mer läsning