Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare åka färdtjänst i Sandviken

Det blir dyrare att åka färdtjänst i Sandviken. Grundavgiften höjs nu med tio kronor per resa. Men för dem som har behov av att åka ofta blir det ingen höjning efter den sextonde resan i månaden.

Annons

Som enda kommun i länet har Sandviken i dag en delad färdtjänsttaxa. För de 16 första resorna i månaden är grundavgiften 35 kronor. Den som behöver göra ännu fler resor får betala 45 kronor från och med resa nummer 17.

Det här systemet upplevs av alla inblandade som krångligt och leder ibland till konflikter mellan chaufförer och resenärer. Dessutom upplevs det som orättvist att de som måste resa ofta straffas med en extra hög avgift.

Efter samråd med handikapp- och pensionärsorganisationerna beslutade tillväxtnämnden på tisdagen att förorda ett nytt system där alla betalar 45 kronor i grundavgift för en resa inom en zon enligt den zonindelning som X-Trafik tillämpar för kollektivtrafiken. För varje tillkommande zon blir det sedan ett oförändrat tillägg med 10 kronor per zon.

– Den här modellen kommer framför allt att underlätta hanteringen. Det blir mycket enklare. Alla vet vad som gäller och vad resan ska kosta, säger Jimmy Rödlund (S), tillväxtnämndens ordförande, om förslaget som nu går vidare till kommunfullmäktige för beslut.

Han upplever att tillväxtnämnden vid samrådet fick acceptans för att höja grundavgiften med tio kronor för resa.

– Vi har höjt avgifterna för busstrafiken flera gånger sedan 2006 men bara rört färdtjänstavgiften vid ett tillfälle. Under den här perioden har kommunens kostnad per resa ökat med 35 kronor. Därför verkar alla förstå att vi nu måste göra den här förändringen.

Mer läsning

Annons