Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyster rapport från Sandvik

SMT:s resultat är 90 procent sämre för tredje kvartalet 2015 jämfört med samma period 2014. Det är den del inom Sandvik som går allra sämst just nu.
Samtidigt rapporterar alla Sandviks affärsområden en svagare orderingång jämfört med förra året.

Annons

Sandvik största affärsområde i Sandviken, Sandvik materials technology, eller SMT som det kallas i folkmun, redovisar en nedgång med 15 procent av både orderingång och fakturering.

SMT:s rörelseresultat tredje kvartal i fjol var 482 miljoner kronor, det kan jämföras med 49 miljoner kronor samma period i år. En nedgång med 90 procent. Samtidigt är rörelsekapitalet rekordlågt.

– Det ser jobbigt ut för SMT. Det är jobbigt för det är den del inom Sandvik som går absolut sämst, säger sparekonomen Claes Hemberg på Avanza till Arbetarbladet när vi tillsammans går igenom Sandviks delårsrapport.

Det är fortsatt låg efterfrågan inom olja och gas och Sandvik upplever dessutom en ökad konkurrens på standardprodukter, vilket också pressar priserna.

– Har man inga kunder i butiken kan man inte tjäna några pengar. SMT har problem med lönsamheten. De lyckas inte ta så mycket betalt för sina produkter, konstaterar Claes Hemberg.

SMT själva vill tona ner det kraftiga raset genom att räkna bort effekten av priset på metaller som har skjutit i höjden senaste året. Det dyra nickelpriset har minskat affärsområdets resultat med 135 miljoner kronor. Enligt företagets sätt att räkna har rörelseresultatet bara försämrats med 40 procent.

– Situationen är allvarlig. Det är fortsatt väldigt tufft läge, men det är ingen kris som man kanske tror när man hör 90 procent. Förra året påverkades vi positivt av nickelpriset. Det är en skillnad på 300 miljoner mellan kvartalen bara i metallpriser, säger SMT:s ekonomichef Andreas Burman.

Avanzaekonomen Hemberg är skeptisk till att räkna bort effekterna av metallpriserna.

– Nickelpriser kan knäcka ett företag, säger han och konstaterar samtidigt att företaget inte räknar bort de positiva valutaeffekter som stärkt affärsområdets resultat med 65 miljoner kronor.

– Dollarn har varit stark, nu när den har planat ut eller till och med faller kommer SMT inte se någon bonus på 65 miljoner längre, säger Claes Hemberg.

Han spekulerar i två möjliga vägar för SMT:s framtid.

– Det ser tufft ut för oljesektorn och då kanske de inte klarar sig på egna ben. Då finns två alternativ. Att slå ihop affärsområdet med något annat eller sälja. Det man väl väntar sig är att nya vd:n Björn Rosengren skaffar en ny plan.

Sett till hela Sandvikkoncernen konstaterar tillförordnade vd:n och finanschefen Mats Backman att de nedskärningar som pågår inte täcker förlusterna när verksamheternas volymer minskar. Inte heller valutaeffekter har stärkt Sandvik tillräckligt.

Därför är det både ett lägre rörelseresultat och en lägre rörelsemarginal som även hela koncernen redovisar för tredje kvartalet. En minskning med 7 respektive 11,2 procent jämfört med samma period förra året.

Vinsten före skatt på 1 871 miljoner kronor kan jämföras med vinsten på 2 033 miljoner kronor motsvarande period 2014.

LÄS OCKSÅ: Nytt varsel på Sandvik - 35 tjänster i Sandviken påverkas

LÄS OCKSÅ: Underhållet på SMT centraliseras - oklart hur många jobb som försvinner

LÄS OCKSÅ: Sandvik Coromant varslar i Sandviken och Gimo

Mer läsning