Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyster rapport – men aktien steg

/

Sandvik redovisar sitt sämsta kvartal på länge.
Vinsten på 1 524 miljoner kronor var lägre än vad analytikerna väntat.
Men trots detta steg Sandvikaktien med sju procent under onsdagen.

Annons

Fram till september var ljuset grönt. Sedan gult. Och under det fjärde kvartalet slog det tvärt om till rött med ett vinstras på 44 procent, enligt den presentation som Sandvik visade upp vid presskonferensen i Sandviken.

– Vi har sett en dramatiskt sänkt orderingång, man får gå tillbaka mer än 25 år för ett kvartal med så snabb nergång, säger Anders Thelin, vd för Sandvik Tooling.

Siffrorna för det fjärde kvartalet innebär således dyster läsning.

Vinsten före skatt det fjärde kvartalet blev 1 524 miljoner kronor, jämfört med 2 733 miljoner kronor under samma period förra året. Analytikerna hade förutspått 600 miljoner kronor mer i vinst.

”Ett rysarresultat är vad Lars Petterssons Sandvik levererar denna morgon efter ett av de värsta kvartalen i bolagets 147-åriga historia. Men samtidigt är alla rader i dagens bokslutsrapport långt ifrån lika skräckinjagande”, konstaterar Veckans Affärers börsblogg.

I nuläget aviseras inte fler neddragningar.

– Vi håller en hög beredskap och är förberedda på att agera på kort varsel, säger koncernchefen Lars Pettersson i kvartalsrapporten.

Trots att Sandvik gjorde analytikerna besvikna, rusade aktiekursen uppåt under onsdagen med en kurs runt plus sju procent. Efter ett inledande ras vände kursen uppåt. Bland annat var faktureringen bättre än väntat, och det finns engångskostnader som tynger ner resultatet – bland annat en stor fastighetsaffär som fått förhinder samt omstruktureringskostnader. Dessa tillsammans med lägre metallpriser motsvarar ungefär den vinst som Sandvik gör på den svaga kronan, 700 miljoner kronor. Kassaflödet förbättrades under det fjärde kvartalet.

– Vi kan inte läsa den underliggande efterfrågan förrän kanske i mars. Det har inte blivit lättare att förutse framtiden nu jämfört med hur det var i november, säger Peter Gossas, vd för SMT.

Energisektorn går fortsatt bra med stora investeringar, fordonsindustrin sämre.

Krisen kan ändå på lång sikt stärka Sandvik.

– Vi kan komma stärkta ur den jämfört med våra konkurrenter, och vår prioritet är att ta marknadsandelar.

Förslaget till ägarna blir nu att sänka aktieutdelningen från 4 kronor till 3,15 kronor, den första sänkningen sedan 1983.

Mer läsning

Annons