Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyster undersökning om lätta ölutköp i butiker

De ungdomar som vill köpa öl och tobak till skolavslutningen behöver inte springa benen av sig för att hitta en butik som inte är så noga med att kolla legitimation. Bara 37 procent av butikerna i undersökningen nekade till försäljning av både folköl och tobak.

Annons

Nej, i Sandviken finns det inte några bekymmer för ungdomar som vill köpa sig ett sexpack öl och ett paket cigarretter till skolavslutningen.

Desto större är bekymret för kommunen, som trots informationsinsatser inte får bukt med butiker som nonchalerar att kolla legitimation.

– Det är nedslående siffror. Vår förhoppning var att det skulle ha blivit bättre, men det har det inte blivit, säger Birgitta Lundgren som har arbetat med rapporten.

Undersökningen lät fyra ungdomar, fyllda 18 år, försöka köpa ut alkohol och tobak i totalt 35 butiker. Försäljare är tvungna att titta på legitimation hos alla som ser ut att kunna vara under 18 år.

37 procent av butikerna nekade till försäljning av både alkohol och tobak, en siffra som ligger ungefär på samma nivå som vid den senaste undersökningen 2005. Informationen kring frågan har med andra ord inte gett resultat.

Bäst på att inte sälja utan att först se på legitimationen var äldre kvinnor, och stora butiker är bättre än små på att kolla detta (även om det inte ska dras för många slutsatser utifrån denna undersökning om just detta, menar Birgitta Lundgren).

En polisanmälan är den väg som en förälder kan gå om hon vet att en butik säljer öl och tobak till minderåriga barn.

– Det är brottsligt att sälja till dem som inte är 18 år, med straff från böter till fängelse i upp till sex månader.

Birgitta Lundgren ser det som en attitydfråga hos butikerna. Nu råder en axelryckande attityd som inte tar frågan på allvar. Vad som ska göras för att ändra denna attityd har hon inte något svar på.

Mer läsning

Annons